15 april 2013

Timbro och svenskt jordbruk.

Det är uppenbart att en kampanj för att lansera GMO- grödor i Sverige pågår just nu.
http://www.atl.nu/lantbruk/gmo-gr-dor-kan-r-dda-livsmedelsf-rs-rjningen

Efter femtio år i jordbruksbranschen så "känner" man sådant i luften.
Tyvärr har jag inte de rätta kanalerna för att upptäcka vad som sker utanför media. Men jag kan inte låta bli att undra vad Timbro ha med frågan om GMO att göra?

Citat från Timbros hemsida:
"Timbros uppdrag är att utveckla idéer och långsiktigt bilda opinion för marknadsekonomi, fri företagsamhet, individuell frihet och ett öppet samhälle." Slut citat.
Hur går detta ihop med patent på liv- frågan där bolagen tar över hela odlingen och dess vinster från odlarna och därmed skaffar sig monopol på världens största marknad, människans mage?
Nej, det gör det inte! 
Kan det vara så illa att Timbro inte vet vad de gör? Att de inte behärskar frågan!?

15 kommentarer:

 1. Kan inte annat än hålla med. Stora delar av den liberala rörelsen har en mycket luddig syn på frihet och marknad. Kan inte påstå att den alltid utgår från individen, den enskilda människan utan snarare är till för att ge mer makt åt storkapitalet på befolkningens bekostnad.

  Patent har lett till synen att det är en person eller ett företag som "uppfunnit" något när det i själva verket oftast är en process där väldigt många varit inblandade. Många ggr handlar det endast om vem som han först. Därefter blockeras utvecklingen under många år då patentet skall mjölkas ur. Undrar var mänskligheten varit om vi inte haft patent.

  Jag tror vi varit mycket längre fram i den tekniska utvecklingen och inte som förespråkarna som verkar tro att den inte skulle bli av utan patent.

  Nu menar jag patent generellt. Föreställningen att man skall kunna ta patent på liv är än mer absurd.

  Skulle tro att de stora växtförädlingsföretagen tillika bekämpningsmedelsföretagen är ett av de största hoten mot mänskligheten.

  Att skaffa en bit mark, studera dessa frågor, odla och värna den genetiska mångfalden är en välgärning mot hela mänskligheten.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag kickade på fel ställe som vanligt....

   Radera
  2. Jag lider av samma åkomma :-)

   Ser att din blogg är mer åt det jordbrukspolitiska hållet men det vore kul om du kunde få med nått om fjällkon som du verkar ha mycket erfarenhet.

   Går att göra politiska vinklingar på det inte minst på detta område och genetisk mångfald.

   För övrigt är de första inläggen skrivna på min blogg http://småbruk.se Det är en mer praktiskt inriktad blogg som förmodligen kommer att ha en slagsida åt apicentrisk biodling. Välkommen!

   Radera
  3. När jag letade så hamnade jag på Småbrukarföreningens ordförandes sida....
   Fundera på att ändra litet, som jag ser det...till:
   Hmmm...
   "Småbruk i Värmland"
   Som titel...
   Och var noga med bloggbeskrivningen..
   (Det tog ett tag innan jag fattade att det var det som hamnade på Google)

   T.ex...

   Radera
  4. Förmodar du skriver i googlefältet men kopierar du adressen eller skriver den direkt i adressfältet så kommer du rätt.

   Ja jag har sett att det är någon som har smabruk.se, märkte det när jag försökte köpa den också.

   Förmodar att bloggen hamnar bättre till även i sökmotorerna efterhand som den växer och får fler läsare.

   Radera
  5. Småbruk i Värmland ger ju fler impulser...
   Men det är din sak...

   Radera
  6. Jag skall fundera över saken. Tycker ditt namn på bloggen klingar bättre så klart men bloggen skall ha en mer pedagogisk/praktisk och generell inriktning än att det just handlar om Värmländskt.

   Givetvis skall den inspirera till handling också annars är det inte stor nytta.

   Tack för dina synpunkter. Jag är ingen stor fena på just dessa bitar.

   Radera
  7. Inte jag heller.
   Man får kolla taktik på Cornucopia....

   Radera
  8. Däremot är jag övertygad om att det är bra om vi försöker bevara och utveckla mycket av det småskaliga kunnandet, det hantverksmässiga. Det är kärnan i min blogg. Den kommer att bestå av saker grundade på decennier av erfarenhet och studier men också utforskande experiment och projekt där jag är nybörjare. För att inte tala om allt där emellan :-)

   Radera
  9. Eftersom du har Nordiska bin så är det nästan nödvändigt att bo där du gör, ty häromkring finns bara "gula" bin eller Buckfastbin...
   Och Varroa...
   Men jag träffade en i höstas som använde rabarber för att jaga Varroan och ur detta bedrev han urval för självsanering av Varroa.
   Det lät logiskt, så jag tror han var inne på rätt väg...

   Radera
  10. Här i Fryksdalen så blir det mer och mer nordiska bin.
   Ser det som märkligt och rätt inskränkt att inte fler väljer att vara med och ta vara på den till vårt klimat anpassade rasen nu när problemen med övervintring etc blir större och större.

   Jag tror det är få skrån som är så fulla med myter och falska sanningar som inom biodling.

   Biodlingen går mer och mer ut på att få bina att överleva vintern istället för att få en rekordskörd vissa år då förutsättningarna för medelhavsbin råkar klicka in på de överlevande bisamhällena. Bara värdet på ett levande samhälle är 1500 på våren dvs ett dött är en kostnad på 1500:- det motsvarar åtminstone 30 kg honung om man jämför rätt av utan hänsyn till kostnaderna för honungsframställningen.

   Radera
  11. Vad du har upptäckt är svensk jordbrukspolitik!
   Inom biodlingen... Menså är hela kulturen....
   Annika Åhnberg, när hon var jordbruksminister, så blev hon helt salig när hon var på en mjölkgård där en ko mjölkade 17000 liter det året....
   Facinationen för stora bruttosiffror har genomsyrat jordbruket sedan 1700-talet, så det är endast den ekonomiska verkligheten, ja, eventuellt den biologiska verkligheten också, som kan ndra på detta....

   Radera
 2. Som du kanske märker är det inte "förädlingstekniken" eller hälsofrågan jag siktar in mig på, utan patentfrågan.
  Om patent kan kringskära vanligt folks liv på det sätt som man kan ana så är det inte en liberal utveckling utan dess motsats.
  Så där är vi överens.

  SvaraRadera
 3. Jag brukar fråga gmo förespråkarna om de tror att någon skulle vilja modifiera ett vete som tar kvävet ur luften, är perenn, samt inte drabbas av sjukdomar eller löss? Som gärna avkastar en 15ton/ha också. Alltså en gröda som man bara behöver så en gång och som aldrig kräver några insats medel. Det borde gå om man korsar vete med klöver och kvickrot ;)
  Ingen har svarat än, jag tror inte heller någon skulle vilja ta fram en sån gröda då det blir väldigt svårt för utomstående att tjäna pengar på den.

  SvaraRadera