21 november 2013

Willy och motståndet mot exploateringen av Rumäniens naturtillgångar

Willy Schuster, Via Campesina-medlemmen, småbrukare i Rumänien gör uppror mot exploateringen av Rumäniens naturresurser, bl.a. planerna på att utvinna skiffergas och öppnandet av en guldgruva. Om detta rapporterades det i de tidiga nyheterna i morgonens (21 nov) Eko-nyheterna. I senare sändningar var det inte längre med, men det sägs att det ska komma ett reportage i Studio ett i eftermiddag.


 Foton av Willy på kuskbocken och i färd med att ta hand om gårdens produkter.

Foto av två represen-tanter, men knappast tanter, för familjen Schuster och två av deras arbetshästar. 
Willy, som jag träffat vid olika tillställningar i EU, organiserade av Via Campesina Europa, tillhör resterna av den tysktalande befolkning som för ca 800 år sedan slog sig ner, som bönder, i det som i dag heter Rumänien. Han tillhör alltså samma "etniska" grupp som författarinnan Herta Müller, som fick Nobels litteraturpris 2009. Under alla dessa år har de bevarat sitt modersmål. De flesta av dem fördrevs dock under Ceaușescu-eran, men Willy har bitit sig fast på familjens jordbruk i en småskalig del av Rumänien. Där han driver ett jordbruk, med mjölkkor och grönsaksodling. Jordbruket drivs "konventionellt", det vill säga på gammeldags vis i kretslopp utan kemiska insatsmedel. Och företrädesvis med hand- och hästkraft. Handmjölkning, till exempel, sju kor, sa han, när jag senast träffade honom vid en demonstration i Bryssel.

Vid just den demonstrationen gick jag tillsammans med Willy (god personkemi mellan två personer från EU:s yttersta utkanter, Rumänien och Sverige), som rätt vad det var fick syn på ett kontor för en rumänsk handelsdelegation. Snabbt som ögat lämnade han demonstrationståget och kastade sig in på handelskontoret, växlade några ord med personalen och var strax tillbaka viftande med en rumänsk flagga, som personalen förärat honom.

Framme vid Place Schuman - http://www.youtube.com/watch?v=ohTu_WlUiO0 - som var avspärrat p.g.a. demonstrationen, var han en av de talare som höll ett lysande tal på engelska.

Jag har en del egna foton från den demonstrationen, men de sitter för närvarande fast i min gamla dator, så är det med mitt dator-engagemang.

Vi är några som länge talat om att göra en resa till Rumänien för att hälsa på Willy och hans familj, men vissa planer skjuts ständigt på framtiden. Han har dessutom goda kontakter runt om i Rumänien och kan säkert ordna ett program för vad mer av Rumänien man bör se.

Kanske kan vi utvidga antalet resenärer så att vi kan fylla en hel buss en gång framöver. Farligt att sätta en sådan snöbollstanke i rullning? Men kanske finns det "EU-projektpengar" (ha, ha - inte för småskalig verksamhet?) att söka för att fara dit och till exempel studera det rumänska "djurskyddet"?

HR

2 kommentarer:

  1. Tack för ett idogt och intresseväckande upplysningsarbete!

    SvaraRadera
  2. Jag läste skrämmande saker i boken "Döden i grytan" om hur amerikanska grisproducenter bufflat och korrumperat sig in både i Polen och Rumänien, och skapat gigantiska gris-auschwitz-fabriker och därmed slagit ut större delen av de småskaliga producenterna på ett riktigt grisigt sätt.
    Detta har också lett till att ofantliga mängder avfall spolas ut i Östersjön.

    Jag har inte läst eller hört om detta från någon annan källa än DiG, bara ständigt fått höra att vi måste skärpa oss i Sverige ytterligare, de promillen som går...

    SvaraRadera