24 februari 2014

Att meditera över

Enligt nedan länk har Bryssel räknat ut att i Sverige är det 57% av CAP-stödmottagare som får mindre än 45 000kr per år.
Orsaken till att Bryssel noterat just den summan är det tidigare beslutet att summor under 5000€ inte skulle "modulernas", alltså ingå i den årliga procentuella minskningen av stödsumman som överför medel från gårdsstöden till landsbygdsprogrammet...
Den summan är nu sänkt till 2000€.

Man kan nog konstatera att 57% av det svenska lantbruket kan hänföras till det som chefsekonomer Svensson på Jordbruksverket kallar "soffbönder"...
Det är fastigheter som bedriver jordbruk som hobby!
Vilket Jens Holm (V) ansåg vara en styggelse....
Och LRF vill också slå ut alla "soffbönder" ur stödsystemet, då man också driver samma tolkning av CAPs uttryck - Activ farmer.

Man kan också notera att den storlek på lantbruk som detta handlar om är just de fastigheter som varit ryggraden i svenskt lantbruk under senare delen av 1900-talet.
Visserligen var de flesta redan på 1980-talet inte längre "fungerande" företag, men det upptäckte inte bönderna själva innan Sverige blev medlemmar i EU.
Då, som vi konstaterat här på bloggen tidigare, Sverige använde CAP som ett smörgåsbord och därför slog ut de mindre lantbrukens nutid och framtid.

Att så många ändå är medlemmar i LRF måste tyda på att folk inte riktigt förstår situationen....
Ty med stöd under 5000€ om året så är man idag småbrukare i allra högsta grad och anses av både LRF och Jens Holm (V) vara en belastning för samhället.
Det är ändå ganska märkligt att ingen drar historiska paralleller....
Kolchoser och slavjordbruk har provats gång på gång i historien och alltid bevisats misslyckas!

http://www.atl.nu/lantbruk/majoriteten-av-b-nderna-f-r-liten-del-av-g-rdsst-den

21 kommentarer:

 1. Man kan sedan länge adoptera diverse utrotningshotade djur.
  Kanske dags att adoptera en bonde?
  Det här är en mycket allvarlig utveckling.
  Tycker även jag som stadsbo men intresserad av matråvaror med kvalitet.
  Definierar kvalitet som ekologiskt och närproducerat.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det vanliga när man kommer dithän blir frågan....
   Vad är ekologiskt?
   Vad är närproducerat?

   Jag försöker fundera på det här men uppenbart måste man analysera det hela tiden....

   Radera
 2. Det är första gången som jag läser denna blogg men jag ser att du länker till Kostdemokrati och det ger ett dåligt intryck. Vet du vad de står för?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ibland är det en del av intresse att läsa där, men deras ideologi vet jag inget om...

   Radera
 3. Det mesta de skriver är totalt knasigt. Vad tycker du om homeopati , antivacc och Michael Zazzio? 2000-talets vetenskap. Det är idel dårskap. Jag förstår inte riktigt varför de flesta som äter fettkost har så konstiga ideer.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Att man haft fel i en massa åsikter om maten under åren är helt klart!
   Det verkar komma fram nya ideér hela tiden.
   Som visar att det finns många andra intressen som spökar.

   Homeopati och annat är en frihet som människor måste ha rätt att fundera över - och även praktisera...
   Det är folk som ifrågasätter utifrån sina egna uppfattningar och det varierar ju...
   Självklart!
   Man bör inte tro att det etablerade är sant eller ens ärligt!
   Då lurar man sig själv.
   Särskilt i vår tid.

   Men det är inte lätt att ha en egen åsikt.

   Radera
  2. Apropå fet kost så stoppar vi i oss mycket mer socker idag än nånsin....
   Kolla innehållsförteckningar på allt möjligt...

   Orsaken är nog att socker är tillväljande och billigt.
   Förr var det mer en krydda.

   Vete och andra spannmålsprodukter är folk från norra Europa inte genetiskt anpassade till så ett kaloriintag med mer fett istället stämmer bättre med genetiken...
   Om man inte är sydeuropé, vill säga...
   Då har man inte så stora problem med pastan....

   Radera
 4. Du måste ursäkta mig men jag tycker det verkar som om alla som äter LCHF är korkade. Ni tror på allt som är stolligt. Om vanlig mat var så giftig som ni påstår så skulle vi märkt det för länge sedan. Vi vet att många äter fel och det är det som är felet. Men hur skall man få folk att äta bättre? Det är inte lätt.

  SvaraRadera
 5. Jag har försökt ta reda på varför de som äter LCHF också har knäppa idéer. Det verkar som om du är ytterligare en. Alla är väl överens om att man inte bör äta för mycket socker men ni gör en höna av en fjäder och blåser upp det mesta.

  Men bortsett från kost och LCHF så har ni konstiga idéer om det mesta. Det skulle inte förvåna mig om du tror på antivacc också. Ibland verkar det som om folk blir dumma av att äta LCHF men det är faktiskt lita svårt att tro. Det måste finnas en annan förklaring. En kan vara pengar. Många som verkar vara rena idioter i LCHF-rörelsen tjänar ganska bra med pengar. Det kan vara en drivkraft. De säljer böcker och bluffmedicin. Idioterna köper.

  Ta till exempel Ralf Sundbergs bok Forskningsfusket som idioterna betraktar som
  en bibel. De påstår att han avslöjat forskningsfusk de kan aldrig precisera på vilket sätt. Ralf Sundbergs bok avslöjar inte något alls. Nu har jag äntligen läst den efter att idioterna tjatat om dem. Det finns inga avslöjanden i den boken. Men väl flera felaktiga och ej dokumenterade påståenden. Det som är sanning i den boken är bara sådant som redan är känt. Det vill säga inga avslöjanden alls. Ralf Sundberg är lite av en pajas.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Folk får äta vad dom vill, för det gör dom ändå....
   Socker, ja, även fett är billiga produkter....
   Som man kan sälja dyrt...
   Så enkelt är det.

   Radera
 6. Jag funderar på en tredje e förklaring och det är att om det är mest dumma människor som propagerar för LCHF så är det bara dumma människor som lyssnar. Det vill säga att dumma övertalar dumma. men har du någon bättre förklaring. korrelationen finns men orsak - verkan har jag inte någon förklaring till.

  Men om det skulle vara så att LCHF verkligen påverkar hjärnan så är det kanske allvarlig.

  SvaraRadera
 7. Sektbeteendeskulle också kunnavara en förklaring. Jämför med Scientologerna. Sektens medlemmar måste godta alla normer. Men den förklaringen var inte heller så bra? Jag tänkte at man kanske kan fråga deras anhöriga om dessa personer förändrats efter att de började äta LCHF. Var deras beteende lika konstigt innan?

  Listan på personer som äter LCHF och har underliga idéer börjar bli lång. Många av dem har hög och lång utbildning och fina karriärer. Den senaste tillskottet är Lars. Bern som börjat blogga. Något konstigt är det.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Scientologerna är en fascinerande rörelse....
   Hubbard upptäckte hur lätt det var att i vår tid styra folks sinne.
   I en tid då tror oss begripa mer än tidigare.

   Radera
 8. Det kanske finns någort vettigt på Kostdemokrati men det går knappast att gå in och läsa där utan att upptäcka galenskaperna. Jag har försökt hitta något vettigt där men jag hittar inte något.

  SvaraRadera
 9. jag är inte intresserad av att diskutera om LCHF är bra eller inte. Jag förstår bara inte varför det finns ett så klart samband mellan att äta LCHF och ha knasiga idéer. Det verkar vara omöjligt att hitta vettiga LCHF:are .

  SvaraRadera
 10. Det lustiga var att när jag läste på Lars Berns blogg så tänkte jag att han verkar blivit lite tokig kanske han äter LCHF. Och det verkar som om den gissningen var riktig. Så han kanske stämmer in på teorin att hjärnan skadas av LCHF. Kanske borde vara en varningsklocka .

  Även om det låter långsökt så borde man kanske göra en studie för att försäkra sig om att fettkost inte påverkar hjärnan. Det är betydligt vettigare än att göra studier på homeopati som man vet är bluff.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hmm...
   Varför läser du allt det där när du är helt övertygad om att allt är bluff?
   Vad är då sanningen?
   Vem berättar sanningen för dig?

   Alltså måste man lyssna på andras åsikter även om man inte tror på det...

   Radera
  2. Jag har lyssnat på dessa dårar och det kanske du tycker är slöseri med tid men den är kanske en del av vår tid.


   Det finns flera anledningar till att lag läser dessa galenskaper. Dels så förstår jag inte hur sådana sektliknande grupper kan uppstå. Jag förstår inte heller kopplingen mellan dessa knasiga idéer och LCHF. För bara några år sedan så viste jag inte att det fanns sådana grupperingar på nätet. Det blev lite av en chock att upptäcka det. Det var en ny företeelse som förvånade mig lite. Jag tror att det är en effekt av Internet. Dårarna hittar varandra och bekräftar varandra inbördes. De hittar andra som tror som dem. Det kan ju vara så att LCHF sprids bland dem och därav sambandet. Men jag hittar aldrig någon riktigt bra förklaring.

   Men det alvarliga med Kostdemokrati och liknande grupper är att de propagerar för bluff och humbug som innebär att folk blir lurade. Homeopaterna har börjat infiltrera universitet och sjukhus genom att övertyga okunniga människor att arbeta för dem. De försöker få universiteten att fabricera bevis för att homeopati fungerar. Det senaste är skandalen på Mittuniversitetet. Där de duperat en okunnig prefekt. Det är helt otroligt och sjukt.

   Denna människans dårskap har faktiskt tagit mig på sängen. Hur kan man tro på homeopati när det är så uppenbart att det är bluff. Det krävs ett ganska stort mått av dumhet.

   Jag tycker att man bör göra något åt att homeopaterna arbetar så hårt på att etablera sig i Sverige.

   Kanske man borde gå ut med en statligt finansierad upplysningskampanj. Homeopaterna bör också slängas ut ur universitet och sjukhus.

   De borde också förbjudas att sprida lögner om homeopati. Det är ju förbjudet att ljuga om andra produkter.

   Radera
  3. Det är väl en sorts "New age" -fenomen....

   Egentligen är det helt naturligt att det så blir.

   Fundera istället på varför du själv blir upprörd?!
   Så länge folk får avgöra själva hur de vill ha det så tycker jag att det är ok.
   Vi har haft tillräckligt med statlig styrning i detta land och framöver blir det stora internationella företag som styr i det mesta....
   Folk kommer nog bara att ha inflytande på det personliga planet - hur man klär sig, vad man äter, och hur man sköter sin hälsa....
   Så du kan istället ha hittat ett tidsfenomen.

   Radera
  4. Man kan kanske se människans dumhet som ett naturligt fenomen. Det har nog alltid funnits dumma människor. Men varför är denna dumhet så starkt knuten till LCHF. Det kan ju faktiskt vara som du antyder. Det är bara dumma människor som hakar på kontroversiella trender. Det är kanske förklaringen.

   Radera