2 februari 2014

Sälj gården och bli förmögen

Det är inte alls säkert att den svenska bonden har så mycket gård att sälja, vi har väl bland den lägsta andelen självägande bönder i EU, en mycket stor del bönder bedriver sitt jordbrukande på arrenderad mark. I Sverige låg i alla fall för några år sedan arrenderad jord på någonstans kring fyrtio procent, medan motsvarande siffror för våra nordiska grannländer låg under tio procent. Gamla feodala strukturer, med bl.a. kyrkan som stor jordägare. Har förvisso under senare år sålt ut mycket av sin jordbruksmark, men behållit skogen.

Och de som köpt gårdar under senare år är troligen, med priser upptrissade långt över avkastningsvärdet, så hårt belånade att de knappast får många kronor över vid en försäljning. Dessutom är det kanske inte så lätt att skaffa ett jobb, med dagens arbetslöshetssiffror. Oavsett jobb, om det lyckas, så visst, säkert mer lönsamt än att bruka jorden.

Mina siffror är från den björkska utredningen några år tillbaka och då var genomsnittsgården i Sverige på ca 30 ha jordbruksmark och driftsöverskottet, räknat per hektar, ca 1000 kr. Det vill säga 30 000 kr på ett år att beskattas. I sådana jordbruk hade man redan då jobb utanför gården, vad som nu sker är att man i första hand gör sig kvitt den mest betungande delen av jordbrukandet, nämligen djurhållningen, som är svår att klara kombinerad med lst och jobb utanför gården.

Sedan finns det andra faktorer som gör att folk ändå fortsätter att försöka leva som bönder. Mer svårförklarliga faktorer, troligen av psykologisk karaktär, som jag själv funderat rätt mycket på - utan svar so far.

Men vad jag kanske försökte säga är att inställningen här verkar vara att vi har nått ett så högt utvecklingsstadium att vi gjort oss oberoende av att bruka jorden för att bidra till vår egen livsmedelsförsörjning. Det har vi överlämnat till "marknaden" att ordna. Och att vi aldrig mer skulle kunna hamna i en kris som tvingar oss att försöka ta vara på våra lokala odlingsresurser.

HR

http://familjejordbruk.blogspot.se/2014/01/landsbygdens-undergang.html

2 kommentarer:

  1. General De Gaulle lär en gång ha sagt, en nation som inte kan föda sig själv är ingen nation, det ligger något i det.

    SvaraRadera
  2. Jordbruket och Centerpartiet kommer ett dö ut samtidigt, Vila i frid!

    SvaraRadera