8 maj 2014

Framgångsrikt hållbarhetsarbete

Finns det något område i samhället som fått så mycket påhopp om kortsiktighet, miljöproblem, sociala problem, girighet och bristande ekologisk hållbarhet som jordbruket?
Nej, knappast.
Har näringen, om någon sådan går att identifiera, gjort något åt anklagelserna?

Under de årtionden som jag följt det svenska lantbruket vill jag påstå att man enbart varit på reträtten...
Accepterat beskyllningar utan invändningar. Och därmed accepterat politiska övergrepp.
Särskilt från LRF centralt som alltid suttit i politikens knä....

I nedan länk finns ett antal punkter om hur ett kommersiellt framgångsrikt "hållbarhetsarbete" skall utformas. Fyra punkter. 
Hur borde lantbruket agera idag? För gjorda misstag är gjorda och går inte att göras ogjorda...

Punkt 1. Hitta mätbarhet. Hur visar vi att hållbarhet är lönsamt?
(Är det biologiska fakta, såsom betesbaserad mjölkproduktion, som måste markeras där skillnaden är just hållbarheten. Då betesbaserad mjölkproduktion knappt bortför någon mineral via mjölken utan fungerar som en rundgång på gården, en "never ending story". Till skillnad från industriproduktion där allt flyttas runt med hjälp av energikrävande maskiner.)

Punkt 2. Förankra uppåt. Mätbarhet gör det lättare att driva viktiga förändringar internt. 
(Åter måste "uppåt" i detta fall vara politiken.... Hur pass mycket press "uppåt" har lantbruket egentligen gjort? Det har varit tvärtom....
Man har från lantbrukets företrädare - LRF - mest bara duckat och tagit skit från inkompetenta höjdare och samhällsdebattörer. Som en tilltufsad anställd....)

Punkt 3. Värna om dina viktigaste intressenter 
(Hmm... )

Punkt 4. Samarbeta. Det är viktigt att jobba med sitt eget beteende men man kan inte göra allt själv. Det är i samarbeten kring gemensamma mål med partners, leverantörer och konkurrenter m.fl. som du kan påverka och åstadkomma större förändringar.
(Hmm...)

6 kommentarer:

  1. Punkt 4.

    Jag är en kund. Någon betydelse har jag också. Köper inte konsekvent, men vi köper nästan bara svenskt kött nu.

    Vänliga hälsningar

    Nanotec

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är möjligt att TTIP kräver mer engagerade kunder framöver....
      "Bondens marknad" blir möjligen en viktigare faktor framöver...

      Radera
    2. Ja bönder som vill sälja sina produkter bör tänka på slutkunden. Vi är mottagliga för kvalitet även om det är allt för lätt att se på priset. Butikerna kör ju hårt med extrapriser och när vi äter på restaurang frågar vi "aldrig" var maten kommer ifrån. Mer uppmärksamhet på all antibiotika i kött kan säkert ge effekt.

      Vänliga hälsningar

      Nanotec

      Radera
  2. Mjölken och de utslaktade djuren bortför visst mineraler. Det är dock ganska lätt att räkna på hur mycket som måste återföras till marken för att upprätthålla kretsloppet.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jo, jag hade just det resonemanget en gång med folk från länsstyrelsen..
      Hur mycket bortfördes...?
      Knappt ingenting, ansåg de...
      Och så är det nog..
      Förr, med ängsbruket, med lieslåtter mellan hasselsnåren, så bortfördes inte mer än vad hasseln sög upp ur alven med mineraliseringen.
      Och som sedan spreds på ytan på hösten med nedfallande löv..

      Radera
    2. Jag diskuterade detta med en mjölkbonde från NZ på 1980-talet...
      Han tillförde enbart kalk för att hålla uppe pH i marken då vitklövern var basen i betet...

      Radera