22 maj 2014

MAN KAN SE SAKER PÅ OLIKA SÄTT

LAND

Ett svenskt förslag om att slopa bäst-före-datumet på vissa livsmedel fick stöd av andra EU-länder då frågan diskuterades vid jordbruksrådet i Bryssel på måndagenErlandsson vill få undantag för fler livsmedel

Sverige och Nederländerna förde tillsammans fram förslaget om ändrade regler för datummärkning som ett sätt att minska matsvinnet.

I dag behöver till exempel salt och socker inte datummärkas. Fler livsmedel med lång hållbarhet borde undantas, menar landsbygdsminister Eskil Erlandsson som pekar ut pasta, kaffe, te och buteljerat vatten som exempel.

Erlandsson vill också se över andra märkningsregler, till exempel sista förbrukningsdatum för ägg som är satt till 28 dagar. Ägg håller ofta mycket längre, framhåller han.

ATL

Olika besked i svenska hjärtefrågor

Gehör för slopat Bäst före-datum men nobben för kortare djurtransporter. De svenska frågorna fick ett blandat mottagande på gårdagens jordbruksministermöte i Bryssel.

Inför måndagens jordbruksministerråd hade Sverige lyft två frågor för diskussion. Tillsammans med Danmark bad landsbygdsminister Eskil Erlandsson EU-kommissionen informera om de finns några planer på att ändra reglerna för djurtransporter inom unionen.

Svaret från Tonio Borg, den EU-kommissionär som har ansvar för djurskyddsfrågor, var klart.Inte läge för skärpta regler

– Som sakernas tillstånd är nu kan vi knappt kan upprätthålla de regler som redan gäller. Att skärpa reglerna skulle inte förbättra någonting, sa kommissionären vid presskonferensen efter mötets slut.

Större stöd fanns för det svensk-nederländska förslaget att se över vilka livsmedel som klarar sig utan Bäst före-datum. Varor som torkad pasta, honung och olivolja måste ha Bäst före-datum, trots att kvaliteten bibehålls långt efter att datumet passerats. Produkter som matlagningssalt och vin behöver däremot inte ha något Bäst före-datum.

Minskat svinn

Att slopa Bäst före-datumen på sådana varor skulle minska svinnet, menar Eskil Erlandsson, då många konsumenter litar mer på datumet på förpackningen än sin egen upplevelse av innehållet.

Tonio Borg, som även ansvarar för konsumentfrågor, informerade jordbruksministrarna om att EU-kommissionen redan är inne på liknande tankar.


Ulf Pettersson 

5 kommentarer:

 1. Ett sätt att skapa ett "beredskapslager"....
  Italiensk nödmat och gamla ägg...

  SvaraRadera
 2. Det borde heta "sista försäljningsdatum".

  SvaraRadera
 3. Jaha, vad det det som inlägget gick ut på.Jag trodde det handlade om politiker.

  SvaraRadera
 4. Att ägg i kylskåp håller mycket längre än 28 dagar har ju Eskil helt rätt i... men hur länge håller de egentligen. Är det någon som vet?
  B-J B.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det borde jag veta som jobbat på hönseri....
   Om jag inte minns fel så hände det att vi hade ägg liggande intre veckor innan de försvann...
   Så det dubbla kanske.?
   (Det var torghandlare som kom in och köpte sådan ägg...
   Färska ägg vettdu..
   Men det är nog preskriberat nu. Det var på sjuttiotalet)

   Radera