2 maj 2014

Resistens II

Under en resa till WTO-mötet i mexikanska Cancun eftersommaren 2003, med en grupp Via Campesina-medlemmar gick färden genom USA, med besök på ett antal gårdar och bland köttdjursuppfödare. Det verkade i stort sett vara fritt fram att köpa antibiotika hos lanthandlaren och uppfödarna mixade ihop sina egna cotailblandningar.

Det var USA-medlemmen i Via Campesina som ordnat resan, med dess ordförande Bill Christison (svenskättling vars förfäder utvandrade från Gästrikland på 1860-talet) - ordförande i USA:s småbrukarförbud. Drev en "liten" gård på 800 ha - 300 kor - odlade GMO-fritt och pesticidfritt. Gården drevs som familjejordbruk, med hjälp av en svärson (med annat heltidsarbete) och tonåriga barnbarn, som gillade att jobba (köra traktor). Svårt att ha råd med anställd personal i USA på sådana småbruk.

På en feed-lot anläggning, som var inlagd som studiebesök, med tusentals djur hade man en "cow boy" som med häst kunde rida in bland kreaturen och med en specialkonstruerad injektionsspruta på långt skaft kunde han skjuta in vad man ansåg vara lämpliga doser av antibiotika och avmaskningsmedel på djur som såg vissna ut.

Det är sådant som europeiskt jordbruk måste kunna matcha när TTIP-avtalet, mellan EU och USA, som nu förhandlas fram bakom lyckta (lykta) dörrar hos Kommissionen i Bryssel.

Hurra för ett sådant avtal säger, vad jag kan se, samtliga svenska politiska partier utan att ha en aning om vad som sägs bakom de stängda dörrarna i Bryssel.

TTIP - kills European farmers?

HR

Ps. Det var i Cancun som den förtvivlade koreanske småbrukaren och Via Campesina-medlemmen Lee under en demonstration ("Agriculture out of WTO" - "WTO kills peasants") utanför förhandlingshögkvarteret klättrade upp på grinden till förhandlingscentret och begick harakiri. DsInga kommentarer:

Skicka en kommentar