15 juni 2014

Att demonstrera "franskt"

Ang att demonstrera "franskt" i Sverige - Glöm det!

Myndigheterna slår tillbaka utan pardon. Efter "skotten i Ljungskile 1999" begärde och fick småbrukarna i Småland en tid för ett möte med dåvarande GD:n för Jordbruksverket, Ingbritt Irhammar (C), hon som hade beordrat arkebuseringen av 6 (7?) friska kor bara för att de saknade öronmärken. Det var den skjutningen som var inledningen till den "praxis" som sedan dess tillämpas i Sverige. I strid med EG-rätten, som svenska myndigheter anser har lägre status än en föreskrift från Jordbruksverket.

Allt nog och emedan, förutom de personer som var utsedda att tala med GD:n var där också samlat ett gäng demonstranter, som hade en kullig ko med sig. På kon hade de tagit ur öronmärkena, men hade dessa med sig "i fickan" för att omedelbart kunna sätta tillbaka märken (eller om de beställt nya att ha för ändamålet).

Detta (att det fanns en omärkt ko bland demonstranterna) fick GD:n vetskap om, vilket resulterade i att hon tillkallade polis och ställde in mötet med företrädarna för demonstranterna. Så näpses svenska bönder av "bondeförbundet".

Det blev att snabbt smäcka i öronmärkena igen och köra hem kon. Som tur var tillhörde inte poliserna, i det här fallet, den skjutglada sorten. Inte så "trigger happy", som Trigger Martin, han som fick igenom världens första djurskyddslag i det engelska Parlamentet - Martins act of june 1822. Richard Martins nickname kom av att han ständigt hamnade i dueller med folk - överlevde ett hundratal dueller.

Han var ömsint mot djuren, men har rykte om sig att ha varit mycket hård mot sina daglönare och torpare. Eget fängelse på gården. På sin tid den största godsägaren i den irländska kolonin (ja, kolonin). Annars tillhörig en skotsk klan, som leder sina anor tillbaka till en nordmannasläkt. Ett från Skandinavien nedärvt nationaldrag att vara ömsint mot djuren (i teorin?) och hård mot undersåtarna?

HR

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar