7 juni 2014

Ett indiskt uppror mot GMO

Medan reaktionerna i Sverige mot GMO är minst sagt tama och egentligen aldrig funnits annat än hos ett litet antal människor så skiljer sig omvärlden från detta synsätt.
Vi vet också att LRF är väldigt mycket för GMO centralt...
Vi vet också att nuvarande regering är för GMO...
Frågan har dock aldrig ansetts vara av betydelse.

I Indien, med sina 600 miljoner bönder, så blir det annorlunda.
För tio år sedan då GMO -bolagen gjorde sina fräckaste försök såg framtiden riktigt mörk ut.
Man trodde nog att GMO- företagen skulle kunna lura till sig äganderätten över allt värdefullt odlingsmaterial inom lantbruket.
Idag har de tagit över soja och majs, främst.. Illa nog.
Men marknaden efterfrågar GMO- fria sorter, även om det inte blivit uppmärksammat i Sverige.

I Indien har ett stillsamt uppror startat. Man odlar lokala sorter av viktiga grödor och skapar nätverk för utbyte av utsäde bönder emellan. På särskilda mötesdagar.
Sakta knuffar man ut GMO- företagen från odlarmarknaden. När de blivit tillräckligt många måste politiken gå dem tillmötes. Och stoppa GMO- företagen redan vid gränsen till Indien.

När blir svenska odlare så kloka?
Vi har ju en enkel strid att utföra i så fall...
Då knappt inget GMO- odling finns i landet.
Stoppa LRF från att förråda sina egna medlemmar genom GMO-positiva beslut.
Stoppa Eskil Erlandsson och regeringen, som är en av EUs mest GMO- positiva regeringar.
För böndernas och medborgarnas frihets skull!

http://devinder-sharma.blogspot.se/2014/06/southern-indian-states-show-way-in.html

1 kommentar:

  1. Det mest absurda jag hört som är på gång inom GMO är växter som producerar stora höga doser insektsgift. Tänk en raps som inte ens behöver betas eller besprutas utan själv dödar rapsbaggar och ...........?????

    När dessa gener sprider sig i genpoolen ställer jag mig frågan vilket som skadar livet och ekosystemen mest detta eller ett kärnvapenkrig. Tänk när stora delar av insektslivet slås ut. Snacka om omstart och nybalansering av livet. Undra hur lång tid det tar? 200 år? 1000 år? 1 000 000 år som egentligen är en ganska kort tid. De insektspollinerade växterna kom för 170 000 000 år sedan. Dinosaurierna dog för 65 000 000 år sedan. Det som kallas för det stora utdöendet.

    Jag är helt övertygad om att det finns massvis med bra saker som går att göra med genmanipulering, resistens få fram perenna växter av ettåriga osv. Sånt som går att göra med traditionell växtförädling men effektivare och mindre chansartat med genmanipulering men det rättfärdigar inte äganderättsproblemen och alla idiotier som är rysk roulette med våra förutsättningar här på planeten.

    SvaraRadera