12 juni 2014

Hygieniska trähyllor eller...

Jag hörde en berättelse om gamla Gällstads mejeri.
(Det är ett köpcentra numera)

Man hade kämpat mot alla möjliga och omöjliga bakterier och annat oknytt i åratal...
Det skall ju vara hygieniskt även på ett ostmejeri.
Så till slut var det "rent"....
Då slog Listerian till...
Paniken var total. Mejeriets största fiende, den dödliga Listerian hade etablerat sig.
Varför detta när man hade varit så noggrann med hygienen?
Just därför!
Man hade öppnat sig för Listerian. Hade andra bakterier, mejeriets vänner som mjölksyrabakterierna, istället fyllt livsrummet i mejeriet hade inte Listerian kunnat etablera sig!
Att slåss mot naturen - när man arbetar med naturliga produkter - är destruktivt!
Därmed var kampen mot naturen en ständig strid.
För att arbeta - med - naturen är inte vår moderna stil!
(Det hörs bara på namnet på vårt mest använda material - anti-biotika)

I USA har mejeristerna fått ett nytt myndighetsproblem.
Man får (eventuellt) inte mogningslagra ost på trähyllor.
På grund av Listeria - risken...
Det skall vara helt rent från bakterier...
Så att livsutrymmet för Listerian verkligen är möjligt.

Hur tänker jag här? Åter...
Jo, att då man arbetar - med - naturen måste man gynna sina vänner i bakterievärlden.
Men, som framgår i nedan länk, vill amerikanska myndigheter få bort de småskaliga mejeriernas trähyllor till förmån för något annat. Och öppna för Listerian...
Eller..?

Kanske att det hänger ihop med TTIP?
En förhandlingåtgärd i syfte att tvinga franska kaxiga intressen att vika sig för att få tillgång till den amerikanska marknaden...
En liten teknisk detalj används i kampen om den framtida europeiska marknaden.
Ja, man kan förvänta sig vad som helst i förhandlingarna om TTIP.

http://cheeseunderground.blogspot.se/2014/06/game-changer-fda-rules-no-wooden-boards.html

4 kommentarer:

  1. Man kan undra om det är de små mejerierna som har problem med listeria?
    Förmodligen inte.

    Det finns bakterier precis överallt(nästan). precis som du skriver så är frågan bara vilka det skall vara. De som skyddar och hjälper oss eller de som gör oss sjuka? Dödar vi de första öppnar vi deras nisch för godtyckliga bakterier.

    Det är kemiidiotitänkandet som slår till igen. Ställer den ständigt återkommande frågan.

    Skall vi förlita oss på stabila, väl fungerande naturliga system eller kemiindustrin? Mitt val är enkelt. De flesta vet inte ens att de har valet.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Berättelsen om Gällstadsmejeriet fick jag av dåvarande medlemschefen där....
      Han hade insett, det du menar, den hårda vägen....

      Radera
  2. TTIP skulle istället ge franska mejerister skydd mot amerikanska lagar som i ett slag skulle slå undan benen på dem om man förbjöd grundläggande redskap i produktionen, så som trähyllor. Redan idag har vi runt 40 internationella handelsavtal med TTIP-innehåll utan att det inneburit problem.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, det kan bli som du menar...
      Vi får hoppas det.

      Radera