17 juni 2014

"Varannan har ett yrke som inte behövs om tjugo år” - DN.SE

Det finns väl snart ingenting som det är så gott om som mänsklig arbetskraft. Och ändå görs allt för att rationalisera bort den arbetskraften och ersätta den med energikrävande maskiner. En människa går energimässigt ganska långt på en "smörgås", den smörgås hon ändå måste sätta i sig för att leva. Den energiförbrukningen späs på med den energiförbrukning som fordras för att roboten ska göra jobbet åt "smörgåsnissen".          

"Det är arbetslinjen som gäller!" Att arbeta med vad när robotarna själva konstruerar "framtidens" robotar och tillverkar dessa själva?

HR


5 kommentarer:

 1. Samma resonemang har förts sedan mekaniseringen började på allvar under 1700-talet. Hitintills har det lett till fler arbetstillfällen och mängder av nya yrken.

  För övrigt är det inget självändamål att lönearbeta även om många blivit indoktrinerade till att tro det. Man kan skaffa sig ett liv också. Tror det var cornu som skrev någonstans och redovisade med sin statistik attom vi nöjde oss med 80-talsstandard (storlek på ekonomin) hade vi kunnat använda de senaste decenniernas tillväxt till att gå i pension vid dryga 40, tror det var 43 enligt beräkning. Istället vill de höja pensionsåldern och piska ur det sista ur statsträlarna.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tillväxt skall givetvis vara produktivitetsökning. Brukar vara hård med andra om att blanda ihop dessa ord med viktiga skillnader och gjorde det själv nu.

   Radera
  2. Jodå...
   Man måste skona sig så man är fräsch när man blir ålderspensionär för då blir det lönsamt att arbeta....
   Innan dess är man statens slav.

   Radera
  3. Jag som är några år yngre än dig får se till att jag har verksamhet igång för någon form av verksamhet när jag blir äldre, pension av betydelse lär det inte bli. Skuldfri måste man vara annars blir man körd från hus och hem dessutom.

   Radera
 2. Konstigt, reporter var inte med på listan.
  MSM är väl mer eller mindre i fritt fall?
  Att missa Bitcoin är lite svagt också.

  http://www.telegraph.co.uk/technology/news/10881213/The-coming-digital-anarchy.html
  Bara en sån sak som att dubbelt så många i världen har internetuppkoppling än bankkonton borde uppmärksammas lite bättre.

  SvaraRadera