26 november 2014

Det ekologiska och vegetariska kosten

I den nuvarande debatten om det ekologiska jordbruket får åtminstone jag en mängd obehagliga känslor av olika krafter som arbetar under ytan för att vända på opinionen.
Går det?
Att driva folk från krav på vettig mat till att acceptera billigare (ännu billigare) produkter.
Då det mesta av debatten inte handlar om verkligheten utan olika förståsigpåares problemformuleringsföreträde i gammelmedia.

Etablissemanget, som drivit jordbrukspolitiken de senaste decennierna, har nu urholkat möjligheterna för det lokala jordbruket så långt att vi nu har den fullständiga kollapsen inom synhåll. Inom månader för många...
I debatten har man erkänt att svenska politiker medvetet lämnade över ansvaret för svenska folkets livsmedelsförsörjning till Bryssel år 1995! Men det är först nu som detta öppet erkänns då inga ansvariga politiker finns att angripa. De har avgått.
Detta är en faktor.
Vilket innebär att förutsättningarna för lokal, något så när ekologisk livsmedelsproduktion, inte går att åstadkomma! Det är en chimär, helt enkelt. Något som bara finns i debatten i gammelmedia. Av helt världsfrånvända debattörer.
http://www.gp.se/nyheter/debatt/1.2552874-konventionella-jordbruket-ar-ett-blindspar

Därför sker nu en diskussion om möjligheterna att rädda svenskt lantbruk via olika "frälsningsmetoder". Den främsta är GMO. GMO-grödor hör till världens största bulkvaruproduktion. Det är främst majs och soja som är GMO- grödor globalt. I stora delar av Argentina dominerar nu GMO-sojan med stor användning av Round-Up bekämpning (som visar sig ge hälsoproblem hos landsbygdsbefolkningen). GMO - majsen har sedan länge varit inte minst ett socialt problem för nordamerikanska farmare, då det skapar juridiska konflikter grannar emellan.
Nu vill politiska intressen som är ansvariga för den katastrofala aktuella situationen rädda sitt eget skinn genom komma med "frälsningen" - GMO. Bulkvaruproduktion i ett land med begränsade naturgivna villkor!
Och märkligt nog svarar just gammelmedia positivt på detta...
Utan att använda sin "journalistiska instinkt"....
http://familjejordbrukarna.blogspot.se/2014/11/refuserad-debattartikel.html

Samma gäller politiker och media som blandar in köttkonsumtionen i denna debatt.
Två helt skilda fenomen. Den ökande köttkonsumtionen av importerat kött av olika ursprung anses ha med klimatproblemen att göra. Nuvarande svensk köttkonsumtion är enbart en ekonomisk fråga. Till hälften import. Normalt är olika köttprodukter dyra, men genom kronans styrka de senaste åren har folk ökat konsumtionen av importerade livsmedel. Då svenska jordbrukets kostnadsnivåer ligger närmare verkligheten än kronans konstlade höga värde som gynnar importen.
http://www.gp.se/nyheter/debatt/1.2551832--stoppa-det-olagliga-kottet-
Någonstans i denna debatt anar man en kommande ekonomisk kris. Kronans försvagning och därmed dyrare importmat. Därför sker nu en kampanj för att vänja folk vid en annan kost. Ett billigare alternativ för vanligt folk. Importerad "nödmat"...

Lägger man ihop dessa faktorer inför den närmaste framtidens kosthållning för vanligt folk i Sverige ser det inte bra ut. Om inget radikalt sker.
Politiken kommer att propagera för "köttfria" dagar och vegetariska luncher.
Och förmodligen även kommer att driva igenom detta!
Under tiden som det svenska lokala jordbruket försvinner totalt...
Då inga kraftfulla åtgärder ens går att tänka på...

Debatten, politiken och verkligheten kan inte mötas.
http://www.bt.se/nyheter/boras/forslaget-vill-ha-vegetarisk-matdag(4545292).gm

12 kommentarer:

 1. Det har varit mycket dålig lönsamhet för jordbruket i runt 30 år i hela världen. I många länder ligger medelåldern på bönder mycket högt, runt eller i närheten av 60.

  För den som fått det allra minsta av ekonomiskt sinnelag, köp billigt sälj dyrt säger detta att det kommer bli gyllene tider för de som orkar hålla liv i sina gårdar. Ser ut som det skall bli värre innan det blir bättre.

  Siffrorna ovan tillsammans med det faktum att stora arealer av planetens bästa jordar har och fortsätter förstöras pekar entydigt mot att maten kommer bli väldigt dyr framöver.

  Dags att börja lära sig producera mat till husbehov igen för det tar ett tag att lära sig inte endast odla utan dessutom ta vara på och för många dessutom lära sig äta riktig mat igen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det blir bara självhushåll som kommer att funka...
   Att försöka odla för att sälja till en befolkning som vant sig vid att maten är närmast gratis och att då försöka få ut ett marknadsvärde - som täcker arbetskostnaderna - blir då betraktat som ocker och plundring av folks nödvändigheter..
   Det som kallades gulaschbaroner. Det blir nog skottpengar på sådana bönder....

   Radera
  2. Ja historiskt har det sett ut så att blir det matbrist och priserna går upp sätter tokskallarna pristak och underskottet fortsätter.

   Jag är ganska säker på en kraftig prisuppgång inom en tioårsperiod men det blir ännu värre först vilket snabbar på vändningen.

   Radera
  3. I min bok, som jag alltid för reklam för, spånar jag om en total kris 2014...
   En mjölkbonde, som jag känner, brukar alltid skoja om det.
   Då hans kris just nu är ett faktum.
   (Boken skrev jag ju 2007)

   Radera
 2. Jag har tycker mig ha sett detta att folkrörelser tas om hand av media och kapitalet två gånger. Första gången var på åttiotalet när ingen längre ville bära jeans. Levis och de andra höll på att gå i konkurs. Som på en signal skrev media massor om jeans och arbetarkultur och Jerry Williams deklarerade att han minsann aldrig kunde tänka sig något annat än jeans. Jeans blev mer än rätt igen.

  Andra gången var när miljörörelsen i början av nittiotalet togs om hand av flummare, ivrigt påhejade i media. Resultatet ser vi idag i miljöpartiet, veganer, utsläppta minkar, antivapenlobbyism mm. Också denna gång påhejade i media.

  Nu mobiliseras i media till försvar för gmo, växträttigheter, uppfödnings- och odlingsförbud, skräck för pandemier. För något år sedan försöktes det med hets mot preppers genom att förknippa dem med skjutande i USA.

  Det är uppenbarligen mycket pengar och starka krafter bakom.

  SvaraRadera
 3. Kan någon förklara för mig vad det är för miljövidrigt med betande idisslare på de nordligaste 3/4 av landet. I princip från värmland och norrut. Jag förstår ingenting nämligen. Med mina kunskaper får jag det till att det borde vara det mest ekologiska och uthålliga vi kan åstadkomma med lite eftertanke på hur det läggs upp.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är väl ungefär som tanken på att ha stora grönsaksodlingar i Härjedalen, som en tyckte var lämpligt... (Gott om plats)
   Folk har så svaga insikter i biologi och ekologi.

   Radera
 4. Nu kom livsmedelsverkets konstråd.
  http://www.svd.se/nyheter/inrikes/livsmedelsverket-nya-miljoanpassade-kostrad-at-mer-gronsaker-och-mindre-kott_4137337.svd
  Ät mindre och röra på sig i minst 30 min per dag
  Ät helst rotfrukter, grönsaker och bär för det är bra för miljön.
  Angående om ekologiskt eller konventionellt odlat är bra för miljön ställde de sig neutrala inför.
  "Vi har funderat mycket på det och vi nämner att ekologiskt är bra för miljön, men vi tycker inte att det är Livsmedelsverkets roll att avgöra om det är det bästa. Det är också viktigt att förklara att all mat, även den konventionellt odlade, är säker att äta."
  Hoppla, å ena sidan är kött inte bra eftersom det är skadligt för miljön men å andra sidan...

  SvaraRadera
 5. Emin Tengström i Myten om informationssamhället:
  "En framtidsbild som är "bra" från de inflytelserika gruppernas synpunkt och som kan fungera som en gemensam bas för deras agerande bör således vara löftesrik, dvs ställa belöningar i utsikt men samtidigt också vara hotfull för att legitimera de krav på följsamhet soom riktas mot mindre inflytelserika grupper. Så snart bilden är formad och tycks fylla sin uppgift sprids den genom de inflytelserika gruppernas dagliga förkunnelse."
  Och med citat från Svante Beckman: "Det är framtidens uppgift att vara ljus och hotfull på ett sådant enhetligt och ordnat sätt att de löpande kraven på ingripande från det politiska systemets sida underlättas genom att inflytelserika grupper kan finna en gemensam bas för sitt agerande."

  Och när man sålunda skrämt upp folket med miljömyterna ger man dem lösningen - ekopsykologi... "en högst intim form av naturumgänge".
  Se Elisabeth von Essen : Ekologisk mat och psykisk hälsa.
  Ja, från "Institutionen för ... miljöpsykologi".
  Håhåjaja.
  B-J B.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, just det... Emin Tengström var alltså professor i humanekologi i Göteborg, dvs Gunilla Almered Olssons företrädare. Hon har förstås läst sin företrädares bok och lärt sig knepen...
   B-J B.

   Radera
  2. Problemet med insikt är att man blir cynisk...
   Fördelen med religiös fanatism är just motsatsen.
   Det är medelmåttorna som driver samhällsmotorn...

   Våren är snart här.
   Den politiska debatten har redan styrt upp framtiden...
   Det finns inget mer att diskutera!

   Radera