22 november 2014

Falska profeter

Den senaste tidens debatt om "ekologisk" odling, vs "traditionell" odling inom svenskt lantbruk finns inte några av underliggande faktorerna med i offentligheten.
De faktorerna är, som vanligt, pengar och inflytande.
Hela debatten har blivit en storm i en svensk ankdamm, som vanligt.

De faktorer som ligger och skvalpar är det snart aktuella svenska nationella beslutet hur vi skall hantera det politiska beslut om hur GMO- odling skall ske i Sverige framöver.
De få svenska forskare som sysslar med GMO har under den senaste tiden blivit mycket högljudda i media och har fått "oväntat" stöd från delar av lantbruket. Då främst ledande röster inom Centern och LRF. Ja, LRF kanske medvetet håller en lägre profil då GMO -frågan kommer att splittra LRF totalt, den dag då lantbrukarna/bönderna inser problemen med GMO.

Detta innebär att debatten sker i flera dimensioner.
En är det kommersiella intresset från utsädesföretagen - Monsanto med flera - och några svenska GMO - forskare. Deras intresse är enbart ekonomiskt egocentriska! Även om argumenten verkar allmänpolitiska. Det är särskilt uppenbart i nedan länk där debattören blandar argument på ett uppenbart bondfångaraktigt sätt.

Dessutom tycks GMO -frågan inom Europeiska Unionen bli en vågdelare mellan olika samhällskulturer inom livsmedel. För italienska politiker är mat viktigt. Det italienska köket får inte ifrågasättas! Därför är motståndet mot GMO stort i Italien. Medan vi i Sverige har en helt annan matkultur. Även om Eskil Erlandsson försökte skapa något annat än svensk socialdemokratisk bulkvarakultur inom svensk matkultur. Allt sådant kommer att ifrågasättas med införandet av GMO i större skala i svenskt lantbruk.
Om det blir så när reglerna om GMO om ett tag blir behandlat i Riksdagen.

Detta är då problemen på nationell nivå. Inom universitet och multibolagen. Inom LRF.
LRF har däremot en svårare sits då man även har att ta hänsyn till sina medlemmar och icke bara till olika externa ekonomiska och politiska krafter som påverkar även inom LRF.
Den dag då GMO kommer ut på marknaden, som utsäde hos praktikens lantbrukare, krävs det att rågången mellan odlarna blir kristallklar annars ryker sämjan mellan grannar all världens väg.
Det är erfarenheten från USA. Den erfarenhet som blev en bitter realitet för amerikanska bönder när GMO blev vanligt...
Den blev så bitter att de amerikanska bönderna bad sina europeiska kollegor om hjälp för att slippa GMO! "Räddar ni Er från GMO så kan det hjälpa oss ur denna knipa", var deras tanke.
Men hur går det? LRF befolkas av styrelseledamöter och debattörer som går Monsantos ärenden utifrån argumenten att det är bättre ur ekonomisk vinkel med GMO. Att svenska bönder bidrager till att minska världsvälten...
Bara lögner, då svenskt jordbruk har svensktillverkade problem med ekonomin och olika regelverk idag, så att vi inte ens kan klarar att hålla hemmamarknaden. Att GMO, som är en ren bulkvaruproduktion, skall kunna hjälpa svenskt jordbruk på en allt hårdare exportmarknad är bara naivt.
För hemmamarknaden kan bara räddas med italienska metoder. Att stärka varumärket!
Och på exportmarknaden är vi alltför udda så här norrut i världen...

Men då krisen inom mjölkproduktionen är akut så blir det kanske en lätt utväg att tro på "falska profeter" från Monsanto med flera.....
http://www.svd.se/opinion/brannpunkt/ekologisk-odling-har-blivit-bakbunden_4121539.svd

4 kommentarer:

 1. http://www.youtube.com/watch?v=jEX654gN3c4&sns=em

  SvaraRadera
 2. Hörde på radion att regeringen tydligen lagt ner sina röster i någon EU röstning och Marit Pålssen fick bre ut sina floskler, om att säga ja istället för nej, oemotsagd.

  Hur lyckas hon att inte bli granskad?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, hur lyckas hon...tidernas största bondfångare

   Radera
 3. Ja märkligt hon lyckas behålla bilden av ordentlig jordnära tant. Hon har pratat med emfas om djurskydd, men när parlamentet röstade om djurtransporter så löd hon parti/grupplinjen och röstade mot djurens bästa. Nej hon är falsk. Och okunnig.

  SvaraRadera