16 november 2014

Inbördeskrig

I debatten om ekologisk jordbruk eller konventionellt får man en känsla av det är något mer som spökar...
Att sakfrågorna döljer något som inte kommer fram.
Riktigt vad kan jag inte precisera, men debatten/striden sker ute på gårdarna grannar emellan - och på SLU.
Att den nya regeringen med miljöpartiet som drivande om mer "ekologisk" odling med hjälp av ekonomiska styrmedel påverkat är nog klart..
Det innebär att en gammal känd faktor är inblandad - pengar.

Bland lantbrukarna har det sedan gammalt varit en konflikt mellan "ekologiska" odlare och "konventionella" odlare. Man bråkar om vem som gör rätt. Problemet är som vanligt att båda grupperna vistas inom LRF. Så striden förs inom LRF, mellan dessa båda grupper.
Det innebär givetvis att få utanför LRF har en aning om vad som egentligen sker....

Det hade givetvis varit bättre för alla parter om inte LRF hade varit inblandad alls!
Att KRAV inte funnits, utan att de som vill odla enligt sina tankar och idéer gör det. Och den som vill köra på ett annat sätt gör det...
Problemet är att jordbruket blivit en "miljömarodör" och olika inriktningar inom lantbruket vill bli kvitt denna stämpel genom att peka ut någon annan inom näringen. Någon granne och kollega.
Härska genom splittring? LRF måhända...

Samma problem gäller på SLU. Nu kommer en intern strid om ekonomiska medel upp till ytan, då SLU, genom det eviga miljöbråket om jordbruket, algblomningar och kemikalier, är beroende av politiska beslut om ekonomin.
Det visar bara hur forskning och universitet sitter i politikens knä.
De som skall peka på olika konkreta vetenskapliga insikter är bara politikens dockor.

De som odlar enligt "ekologiska" principer, som är politiska beslut som ger vissa ekonomiska fördelar, har tagit det steget.
Tro inte att de alltid gör detta med glädje. Den som funderat en stund på regelverket KRAV inser att det finns enklare sätt att försörja sig på....
Så idag, när all form av svensk odling (och djurhållning) är på gränsen för vad ekonomin tål, bör nog inte politiken uppmuntra en strid mellan bönder där alla tydligen är villiga att hugga varann i strupen för att rädda sitt eget skinn. Det förlorar alla på...
Även politiker och konsumenter.

http://www.dn.se/nyheter/sverige/kritik-mot-angrepp-pa-ekologisk-odling/
http://cornucopia.cornubot.se/2014/11/slu-forskare-i-dn-massvalten-kommer.html

1 kommentar:

  1. Bra skrivet. Två falanger naturvetare strider om frågor som i grunden är ekonomiska till sin art. Det är väl i och för sig troligt att ekonomerna är lika oeniga, men de hade åtminstone kanske kunnat föra upp förvirringen på en något högre nivå.
    Även om jag är gediget skeptisk till "ekologisk" odling så har jag ju knappast någon större tilltro till malthusianska argument om hotande världssvält heller.
    Min gissning är att spöket som spökar är forskningsrådet Formas.
    B-J B.

    SvaraRadera