24 november 2014

Konventionella jordbruket är ett blindspår

Citat ur debattartikel i GöteborgsPosten:
"En uthållig och pålitlig matproduktion är ett mål i Sverige liksom i alla delar av världen, men det konventionella jordbruket och dess intensifiering är inte vägen till det målet."

Eftersom artikeln har ett flertal rena faktafel, vilket är tråkigt då syftet är gott, så nöjer jag mig att peka på ovan citat utåt artikeln.
Sverige har absolut inte som mål att ha en uthållig och pålitlig matproduktion inom landet!
Det har många under senare tid insett. Sverige lämnade alla sådana ambitioner redan med avregleringen av jordbruket 1990!
Att den avregleringen blev synnerligen kortvarig - något år - innan landet sökte medlemskap i Europeiska Unionen där vi blev medlemmar 1995.
Efter den datum överlämnades ansvaret för svenska folkets livsmedelsbehov till Bryssel.
Vissa svenska företag, som ICA, påstod en period att just de fått politikens mandat att försörja svenska folket med mat.
Och det kan nog har sin riktighet. I praktiken.
Men någon nationell politik utöver detta - för att Sverige skall ha en "uthållig och pålitlig matproduktion" - finns inte!
Däremot har troligen inte andra delstater inom Europeiska Unionen sett sitt EU-medlemskap på detta ganska avvikande sätt.
Sverige är, som debattörerna därmed påpekar, ganska avvikande i en värld där lokal livsmedelsförsörjning ändå har ett politiskt intresse....

http://www.gp.se/nyheter/debatt/1.2552874-konventionella-jordbruket-ar-ett-blindspar

2 kommentarer:

 1. Rätt fantastiskt när intellektuella eliten fantiserar. Hur tusan ska det det gå att ha betesdjur när det dräller med varg? Lätt att ha åsikter för den som har ekonomisk trygghet, bor i en storstad och inte behöver ta de praktiska konsekvenserna.

  Anders Persson

  SvaraRadera
  Svar
  1. Helheten har många svårt att se - utifrån.
   Precis.

   Radera