8 december 2014

Märkligt att det finns en enda bonde kvar i Sverige

Livsmedelsekonomiska utredningen, som var färdig hösten 1997, hade siffror på vad genomsnittliga driftsöverskottet (som ska betala lön för bonden och ränta på eget kapital investerat i rörelsen) för jordbrukare var i Sverige. Det var en lönsamhetsjämförelse mellan jordbruken i Danmark, Finland och Sverige. Jordbruksminister Annika Åhnberg tillsatte utredningen för att överbevisa bönderna i Sverige om hur bra de hade det i EU i jämförelse, med, som det hette, "jämförbara länder i EU" (DK, FI).

Det räknades fram driftsöverskott per ha i de tre länderna. Sveriges genomsnittsareal ca 30 ha, Finlands ca 25 ha, Danmarks en bit över 30 ha.

Hursomhelst med den saken så var intäkterna per ha ungefär lika stora i alla tre länderna, men skillnaderna i fråga om kostnader för insatsvaror, skatter m.m. var minst sagt betydande, allra mest till Sveriges nackdel (Vad annat att vänta?). "Vi ska utnyttja våra komparativa fördelar i EU", som det heter. Bland dessa fördelar anses för Sveriges del "det goda djurskyddet" vara en sådan "komparativ fördel".

Driftsöverskottet var för FI = 4.600 kr/ha - för DK = 3.900 kr/ha och för SE = 980 kr/ha. Det är ingen felskrivning för Sveriges del var det alltså niohundraåttio kronor/ha. Inte undra på att SLI propagerar för att jordbruket i Sverige ska avvecklas - emedan det binder för mycket kapital som arbetar för långsamt. Det kapitalet investerat i andra näringar ("upplevelseindustrin", till exempel) skulle öka välfärden för svenska folket, påstår dom.

Jag var på det möte som LRF hade kallat till för att presentera utredningen. Där var även utredningens sekreterare Ravelin någonting? I alla fall ett italiensktklingande namn. Själv hade jag läst utredningen före mötet, vilket förmodligen inte ens de som kallat till mötet hade gjort. För istället för att koncentrera sig på det som var viktigt - den katastrofala jämförelsesiffran och varför kostnaderna är så höga i Sverige så koncentrerade sig LRF enbart på dieselskatten, vilket måste ha varit gefundenes fressen för jordbruksministern, som därmed slapp konfronteras med det verkliga problemet.

En bortagen dieselskatt hade förbättrat driftsöverskottet med ett par hundralappar, men resten då? DK:s o FI:s driftsöverskott hade alltjämt varit fyra gånger så höga. Finlands "höga" driftsöverskott berodde mycket på att de i medlemsskapsförhandlingarna hade förhandlat till sig möjligheten att stödja sitt jordbruk nationellt utanpå EU-stöden. I Finland fanns fortfarande människor, ja t.o.m. politiker, som upplevt svält, nämligen.

Sedan trätte Regering och LRF om dieselskatten i sju år! Båda var glada att därmed kunna sopa det verkliga problemet under mattan och slippa ta ansvar för de riktigt svåra frågorna? Med dieselskatten avledde man i samförstånd? uppmärksamheten från det verkliga problemet, vilket kvarsår som en obesvarad fråga än i dag.

Märkligt att det finns en enda bonde kvar i Sverige än i denna dag. Kanske är dom just så dumma som det sägs "dumma bönder"? Jag får dessvärre räkna mig själv till denna ignoranta skara?

HR

Ps. Efter mötet talade jag med utredningens sekreterare och han var lika förvånad som jag över att den viktigaste frågan undveks så sorgfälligt. Oc så sorgligt var det - och är än i dag - att de verkliga problemen får inte diskuteras. Ds.

2 kommentarer:

 1. Detsamma gäller ju alla näringsidkare i Sverige: regler, kostnader och skatter är värre här. Det är väl så att etablissemanget vet att hela svenska (s)tatsapparaten havererade när det blir allmänt känt.

  Om detta händer för sent, då blir det nog inte roligt. När jag ser hur fattig, dvs kontantlös och belånad till skuldrorna, även den sk rika medelklassen är runt omkring mig är jag rädd att vi är i elfte timmen.

  Angående regler berättades det mig häromdagen att man måste betala några tusen i avgifter per tvålprodukt,per år, för att få sälja den. Korruption och skråsamhälle är bara förnamnet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo, sant...
   Men då jordbruket är så genomreglerat så blir det så pedagogiskt tydligt!

   Radera