26 december 2014

Mindre än 100 dagar kvar

Som denna irländska länk säger så är det länge sedan mjölkkvoterna uppstod som politiskt fenomen i europeisk politik.
1984...
Och nu är det mindre än hundra dagar kvar till kvoterna försvinner och europeisk mjölkproduktion skall bli marknadsanpassat....

http://www.agriland.ie/news/milk-quota-abolition-100-days-go/

5 kommentarer:

 1. Förmodar du känner till detta men här är en länk för säkerhets skull.
  http://www.ted.com/talks/allan_savory_how_to_green_the_world_s_deserts_and_reverse_climate_change

  http://www.ridgedalepermaculture.com/holistic-management.html

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo, men hur skall man få fundamentalister att förstå det han säger?

   Radera
  2. Bönderna får väl sätta igång helt enkelt. Så får parasitkadrarna se på.

   Radera
  3. Allan Savory är noga med att en verksamhet skall vara ekologiskt, socialt och ekonomiskt hållbart, annars får man fundera på att göra något annat.
   Svaret på din fråga är att om lantbrukarna tar till sig den kunskapen satsar de hellre allt annat än jordbruk.

   En svår nöt att knäcka med andra ord, om verksamheten skall kunna fungera, på grund av hur politiker och tjänstemän har riggat dagens jordbruk.

   Radera
 2. Nu må väl svenska politiker jubla, det är detta (avskaffa kvotering och världsmarknadsprisanpassa) de eftersträvat och gjorde ett försök att genomföra med avregleringsbeslutet 1990. Vårt kvotsystem som infördes året efter EG:s var redan avskaffat, men 1990 års beslut innebar även ambitionen att konkurrensutsätta svensk mjölkproduktion för trycket från världsmarknaden. Den som då bl.a. innehöll EG-subventioner för att exportera (dumpa) EG:s överskott i länder utanför EG. Och inget land låg efter avregleringsbeslutet bättre till för att ta emot sådant billigt överskott av mejeriprodukter (och alla slags jordbruksprodukter) än Sverige. Hade då EG en överskottsproduktion trots kvoteringen? Ja, därför att när man fördelade kvoterna fördelades inte kvot efter den aktuella produktionen utan delade ut ett kvotutrymme som överskred produktionen.
  Sedan kom ju vår avreglering av sig genom Ingvar Carlssons lappkast 1991 då han ansökte om medlemskap i EU. Hade det svenska avregleringsbeslutet genomförts (Sverige inte ansökt om medlemskap) hade vi förmodligen inte haft någon ekonomisk kris i mjölkproduktionen i dag, emedan krisen hade blommat upp redan på 90-talet p.g.a. världsmarknaden och dess dumpning. Och då hade vi troligen inte haft många mjölproducenter kvar i det här landet. Nu har vi istället den från 90-talet kvarlämnade krisen framför oss. Så det var väl synd att avregleringsbeslutet inte genomfördes som planerat. Då hade i dag inte slutet varit nära - då hade slutet, tack vare be-slutet, legat bakom oss och många hade sluppit slitet under den vita piskan så länge som många, som lyssnat till sirenerna, men glömt att surra sig vid masten, nu lockats till.

  SvaraRadera