19 januari 2015

Det låter nästan otroligt

Hörde det på nyheterna i morse, se länk nedan. En notis?

Jag vet inte om jag nämnt det, men strax före Jul kom en starflock (15 - 20 starar) och slog sig ner på gärdet hos korna. Stararna blir ju allt mer sällsynta i takt med att nötkreaturen och betesmarkerna växer igen och helt plötsligt dyker de upp vid en årstid då de borde varit söderöver.

Betesdrift = "En gammal näring under avveckling". Den äldsta formen av "jordbruk" i Skandinavien. Som Dick Harrisson sa, vid ett föredrag om den medeltida bonderepubliken i Mark o Agnakind: Jordbruk o jordbruk - boskapsskötsel är nog en mer relevant beteckning för den tidens jordbruk i Sverige. Ungefär samma sak sa Maja Hagerman, vid ett föredrag hon höll i Ulricehamn för några år sedan.

HR

http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=406&artikel=6070890

1 kommentar:

  1. För många år sedan såg jag befolkningstäthetskartor över södra Sverige för två hundra år sedan och framåt. Det fanns i princip ingen glesbygd då för två sekler sedan. Mest tättbefolkat verkade Värmlands dalar vara. Bruk, gissar jag. Sedan dess har landet glesats och tätheten i centralorterna skjutit i höjden, till spikar.

    SvaraRadera