16 januari 2015

Exotiska boskapsraser

I nedan länk diskuteras olika exotiska boskapsraser...
För den som är van vid den svenska situationen så känns det nog egendomligt att våra vanliga boskapsraser - Holstein och Jersey - skall kunna betraktas som exotiska.
Men det beror på från vilket håll man ser på saken.
Som detta fall från indisk horisont.

Gir, en indisk boskapsras som i Brasilien producerar väl så bra som den exotiska Holsteinkon...
http://www.orissapost.com/epaper/150115/p8.htm

I den svenska lantboskapsrasen, Svensk Fjällboskap, har man DNA - karterat alla tillgängliga tjurar på några viktiga kaseiner, bland annat det som diskuteras i ovan länk, angående indiska kor.
http://fjallko.se/svfj/svfj_table.php?t=casein_ale

3 kommentarer:

 1. Får de ordning på den lilla fjällnära spillran tror du?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tja, de DNA-karteringar som gjorts där ingår även fjällnäragruppen och skillnaderna är inte så stora som det verkade i början..
   Man borde nog fundera på att ha en "flytande" gräns till den seminpåverkade gruppen då den totala populationen minskar snabbt.
   Även den grupp som kallas SKB, som är påverkad av andra nordiska lantraser och även till viss del gammal svensk lågland kommer nog snart att samordnas med Fjällrasgruppen...
   Det är alltför få djur för att hålla på så här...
   Genom DNA-projektet har man en "praktisk ram" där man kan samsas om avelsarbetet inför framtiden.
   Att bara syssla med bevarande, som inte samhället är särskilt förtjust i, vilket Eskil visat med att dra in stödet till "utrotningshotade husdjursraser", så krävs något mer...
   Som DNA-projektet innebär...

   Radera
 2. Systemen är så manipulerade och korrupta att det inte finns utrymme för olika lösningar, tyvärr. Det blir så när staten får reglera ohämmat.

  SvaraRadera