21 januari 2015

Grundavdragets effekter slår hårt

I debatten om lantbrukets problem och den akuta mjölkkrisen diskuteras alla möjliga orsaker och botemedel.
Utom det absolut enklaste.
Den solklara förklaringen....
Vårt obefintliga grundavdrag!

Ja, inte riktigt.
Grundavdraget i Sverige ligger för en låginkomsttagare på minst 18900 kr per år.
För år 2014.
Om man istället hade haft ett gemensamt grundavdrag inom EU (som Bryssel vill) har det grundats på fattigdomsnormen, som vanligen uttrycks så här:
Inkomster under 60% av landets medianinkomst.
(Som man faktiskt använder i övriga EU, på olika sätt...)

För svensk del är det för år 2014:
11100 kr per månad.
Det vill säga, att inkomster under denna nivå beskattas inte!
Det är allt litet mer än det svenska grundavdraget....

En enkel matteövning i ärendet ger att varje arbetstillfälle kräver 100 000 kr mer om året i produktivitet än på kontinenten - om man räknar på skattetryck och arbetsgivaravgifter, då man för att få ut 100 000 kr på ett år, de första 100. 000 kr, också krävs lika mycket insats till stat och kommun.
Det gör att då man inom mejerinäringen anser att varje mjölkgård skapar fem extra jobb innebär att varje bonde måste producera 500 000 kr mer per år än sina kollegor på kontinenten för att få kunna överleva....
Nu vet ju alla att de flesta mjölkbönder lever på lån, men även om räntan just nu är låg, så är det likadant utomlands...
Det finns helt enkelt inget som gynnar svenskt lantbruk i dagens situation!

http://www.ja.se/?p=46582&m=3433&pt=105

5 kommentarer:

 1. Det är ju nu när omvärlden och dess seder tränger sig på som vi skulle haft en levande borgerlighet som tagit upp sådana här saker och vridit dem rätt men då har de går och blivit lika goda socialister och skadepengdiare som någonsin sossarna. Det saknas en hel del i svensk politik och intellektuell debatt.

  SvaraRadera
 2. Det är inte endast bönderna som behöver höjt grundavdrag. Det här landet behöver det. Inga löneskatter eller sociala avgifter innan man försörjer sig själv. Så mycket tjänster, småskalig förädling osv som skulle bli möjlig. Integrationen skulle ta fart. Ja utanförskapet skulle minska över huvud taget.

  Är inte medianlönen 23000/mån. 60% av det är 13800:-/mån. Ta bort alla andra avdrag som jobbskatteavdrag och ränteavdrag så skulle ni få se på omvandling.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Självklart måste det gälla alla medborgare annars hjälper det inte!

   Radera
  2. Men du har rätt... Det blir 600 000kr...
   Det gäller ju bonden själv också...

   Radera
 3. Det här med grundavdrag har jag i tusentals olika sammanhang, inte minst till politiker, framfört i minst 25 år. Det biter bara inte i Sverige, jag fattar inte varför. Talade för, jag vet inte hur många år sedan, med en C-riksdagsman i Halland (Rolf Kenneryd) på ett möte. Han berättade att C då skissade på ett grundavdragsförslag på 45.000 kr. Men sedan hamnade de i Mauds badbalja och på Stureplan i ett gäng som istället ville ha jobbskatteavdrag och Rut till sina hembiträden och Rot till sina lyxbostäder och för att få vara med och leka med det innefolket glömde C sina rötter.

  SvaraRadera