21 februari 2015

Gårdsstöden

Jag läste dalmasen Björn af Kleen´s bok, Jorden de ärvde, för några år sedan (pratade med honom på Bokmässan i Göteborg också) vilket gav en del intressanta inblickar i fideikommissinstitution, som avskaffades på 1960-talet, men där det gått att ansöka om undantag från avvecklandet av fideikommissen. Ett undantag som bland andra friherre (inte greve) Gyllenkrok fått av en socialdemokratisk regering. Vill minnas att en av de mest vänsterinriktade sossarna (Marita Ulvskog) var inblandad i beslutet om det undantaget från avveckling av fideikommisset Björnstorp/Svenstorp.

Litet lustigt hur Gyllenkrok uppfostrade sina barn att lära sig att det bara var en av dem (äldste sonen) som skulle få ärva hela "härligheten". Om de skulle få "lördagsgodis" så gav han bara godis till ett av barnen och de andra fick bli utan. Fideikomisk rättvisa?

Inte ens England lär ha kvar fideikommissinstitutionen. Det "moderna" Sverige lär vara unikt i Europa i det hänseendet.

För övrigt har det talats om att man i CAP (Gemensamma jordbrukspolitiken) ska frångå "inkomstbortfallsprincipen" vid fördelningen av jordbruksstöden. Inkomstbortfallsprincipen säger ju det att de som har de bästa förutsättningarna att driva lönsamt jordbruk ska få de högsta ersättningarna. Och där ligger naturligtvis Skåne bäst till i Sverige.

Inkomstbortfallsprincipen är samma princip som tillämpas i de svenska socialförsäkringssystemen. Ju större inkomst desto större ersättning från försäkringssystemen. Så den fördelningsprincipen inom EU:s jordbrukspolitik bör rimligen ha tilltalat svenska politiker (från höger till vänster) synnerligen väl.

Om det systemet avskaffas inom CAP, lär väl våra politiker gråta över "spilld mjölk" eller hur man nu brukar säga.

HR

Ps. Vi skickar ännu mer pengar till de jordbrukare vi konkurrerar med söderut i EU och där finns det betydligt större jordägare än i Sverige. Och därmed med ännu högre gårdsstöd (40 miljoner/år och så) baserade på "inkomstbortfallsprincipen emedan förutsättningarna där (klimatmässigt, till exmpel, fler skördar per år) att driva lönsamt jordbruk är större än t.o.m. i Skåne. Sverige betalar dubbelt så mycket till EU:s jordbruksstöd mot vad som sedan går tillbaka från Bryssel till de svenska jordbruket. Göda konkurrenten och såga av den egna grenen = "den svenska modellen". "Die dumme ..." Dä bidde en dumme! Ds.


http://www.etc.se/inrikes/halv-miljard-i-bidrag-till-de-rikaste-adelsmannen

2 kommentarer:

 1. .....och kommer sannolikt att få ännu högre böter av EU samtidigt som de andra länderna som producerat för mycket mjölk kommer att få räntefria lån, men de svenska böterna kommer att fördelas ut på de dumma skattetalarna,
  vilket gör att dumheterna kommer att fortsätta.

  SvaraRadera
  Svar
  1. http://www.atl.nu/lantbruk/hogan-verv-ger-l-tta-p-b-tesbetalningar

   Radera