2 april 2015

Komparativa fördelar utan värde

Inom den nuvarande jordbruksdebatten tjatas det om export av jordbruksprodukter, ständigt denna export....
Vad skall exporteras?
Svenska jordbruksprodukter är väl inget avgörande annorlunda än sådant som redan säljs på världsmarknaden?

Alltid påpekas att det handlar om "komparativa fördelar"!
Har vi sådana i Sverige?..
USA har sina slätter, sin majs och soja... Idahopotatis...
Frankrike har sina köttraser och ostar...
Italien det italienska köket. (Även om svensk Karljohansvamp är bättre än den italienska..)
Vad..?
Har vi något som är bättre...?

Kan inte vara möjligt! Vi har väl inga komparativa fördelar i Sverige på lantbrukssidan?
Det handlar väl om volym och inte kvalitet i jordbruket? Kvalitet är ju bara en marknadsföringsdetalj. Inget i realiteten.

Jo, det finns en fördel som är kvalitetshöjande som kan betraktas som komparativ fördel. 
Ju längre norrut man kommer desto bättre kvalitet blir det på odlade produkter!
På grund av just det nordliga läget!

Används detta som en komparativ fördel i det svenska lantbruket?
Knappast, då politiken sedan industrisamhället infördes för tvåhundra år sedan har varit fokuserat på att försörja det egna folket med mat.
Idag har alla glömt när och varför dagens jordbrukspolitik finns, utan man vill göra förändringar utifrån den situation som vi haft!
Istället för att betrakta situationen förutsättningslöst!
Där just Skandinaviens nordliga läge är vår komparativa fördel att producera unika livsmedel som kan hävda vårt sorgligt höga kostnadsläge!

Vi har idag enbart en nötkreatursras som finns intakt kvar efter tvåhundra år av svensk anpassning till ett internationellt industrisamhälle. Allt lokalt och nordiskt unikt inom svenskt lantbruk, det som är vår komparativa fördel, har utplånats!
Det som finns kvar är resterna av Norrlands boskap i form av Fjällrasen. En boskap som uppenbart är helt unik i världen och som skulle kunna vara en fullständig guldgruva för svenskt lantbruk - om kunskap funnes hos politiker, organisationer, mejerier, slakteriet, universitet och lantbrukets praktiska utövare - bönderna.
Men så är det inte!
Därför försvinner troligen svenskt lantbruk helt och kvar blir ett antal spannmålsodlande GMO- bönder som skall ut och slåss på en internationell marknad med GMO- spannmål som lågbetald bulkvara...
Kan man sjunka djupare i ett marknadsintellektuellt träsk? 

Nåväl, det finns ett antal människor som kämpar mot svensk dumhet som ju är så tydligt utryckt i svensk lantbruksdebatt i alla läger, och det mot alla odds...

http://www.fjallko.se/images/articles/aktuellt/inbjudan.pdf


6 kommentarer:

 1. Jag läste häromdagen att blåbär redan hanteras på det viset, de nyttiga svenska går på export, medans vi importerar billiga sydländska. Den lagstiftande makten har i sin vishet sett till att vi själva inte kan tjäna pengar på dem, vem tjänar de egentligen. Försökte odla svamp i hagen en gång, med enda resultat att "grannen" fick ett fint svampställe som det gäller att vara först till. Egentligen skulle svamp och bär undantas då de är ekonomiskt viktiga, enligt lagens andemening.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Utländska bemmaningsföretag slipper betala skatt här.
   Det behövs ett rejält grundavdrag...

   Radera
  2. Svamp och bär, främst lingon, gynnas av kor på skogsbete.
   Det är inte enbart fjällkon vi misshushåller med, korna hade kunnat ge så många andra synergieffekter.

   Radera
  3. Förr var väl "fruktbärande" träd, hassel, ek, rönn, m.fl. undantagna från "allemansrätten"? Blåbär och lingon fanns väl i sådant överflöd att de inte ansågs behöva undantas. Och i dag har vi inte råd att plocka dessa bär själva utan måste flyga hit folk från andra sidan planeten för att plocka bären. Allt för "miljöns bästa"? När var det man införde deklarationstvång för svenskars bärplockande. Dessförinnan var det väl ingen som frågade efter hur mycket bär man plockade i skogen - sedan gick det åt skogen även med bärplockningen för urinnevånarnas del. Det är mycket i detta land som "uppskattas" till döds!

   Radera
  4. Hassel är fortfarande undantagen från allemansrätten.
   Samma gäller all form av odling.
   Problemet är nu snarare att de går under civilrätten, som du säkert vet prioriterar knappast polisen sådant.
   Lägg till att de som gör de grövsta övertrampen på allemansrätten så är det "politiskt känsligt" att beivra brotten de gör.

   Radera
  5. För en knappt tio år sedan hörde jag på radion att facket, vilket?, inte ansåg bärplockning vara en säsongssyssla. Därmed går det inte att säsongsanställa svenskar. Dem till last förutom grundavdraget.

   Ekollon och hassel är väl fortfarande undantagna och egentligen allt av ekonomiskt värde, om jag förstår det rätt. Fast ingen i position vågar ta i det, det skulle väl bli en mediastorm. Ungefär som forsränningen i Halland där det började med vinklade nyheter mot markägaren, vad jag hörde.

   Radera