18 april 2015

När och hur ska svenska folket vakna?

I Nerikes Allehanda debatt 2015-04-15 svarar LRF:s ordföranden i Örebroregionen Per Willén på mitt debattinlägg 2015-04-02 för dagen förstärkt med riksförbundsordföranden Helena Jonsson. Till skillnad från tonläget vid vår tidigare debatt i december förra året, var det stor skillnad (se bifogad fil LRF förstår ingenting som vanligt 2014-12-11). Då kallades jag för en konspirationsteoretiker som man inte behövde respektera. I dagens svar är svansföringen jämförelsevis mycket låg från LRF:s sida. Men precis som vid första drabbningen undviker man att förklara varför man inte vill känna till EU-statistiken, där medlemsländernas ekonomiska resultat i jordbruket presenteras av kommissionen på engelska. Svenska folket har inte en aning om de resultat som jag hämtat från Finland och presenterat i mina båda artiklar. Sverige har sju gånger sämre resultat än Ungern år 2011. Det har inte blivit bättre sedan dess! Fortfarande finns det uppenbarligen inte någon journalist som kan leta rätt på statistiken så att vi får veta sanningen om jordbrukets konkurrensförmåga.

 

Hela svenska folket förs bakom ljuset av våra topporganisationer inom jordbruket. Vad är deras slutmål med svenskt jordbruk och svensk landsbygd och dess vikande befolkning? Här väller folk in i vårt land och vi saknar tak över huvudet till de som man släpper in i landet. Vår inhemska matproduktion räcker bara till hälften av vår befolkning i fredstid. Största delen av vår livsmedelsindustri är dessutom utlandsägd. Samtidigt skall man helt plötsligt rusta upp försvaret istället för att öka vår inhemska matproduktion. Våra eventuella fiender kan nöja sig med att stoppa införseln av mat i två veckor så är vi försvarsodugliga på grund av matbrist, då vi förmodligen är i färd med att slå ihjäl varandra för att inte svälta ihjäl. Vi har inga bränslereserver i landet så att den lilla mat som finns kan distribueras. Det som pågår är vanvård av vårt land och dess befolkning orkestrerad av en falsk massmedia och tillika falska maktfullkomliga och näst intill oavsättliga samhällsfunktionärer. I det läget håller vårt politiskt korrekta LRF på att gulla med en egen jämställdhetsakademi som försöker inbilla hela svenska folket att könet bara är en social konstruktion. Borde inte LRF intressera sig för det de i första hand är till för att se till att våra bönder får jämställt betalt för sina produkter i förhållande till övriga EU-länder oavsett vilket kön de har. Med nuvarande livsmedelspolitik hjälper det inte att investera i försvaret för att freda oss.  Hjälp till att kräva information på svenska om EU:s jordbruksstatistik. I samband med påsken presenterades LRF-konsults lönsamhetsbarrometer i radion där budskapet var att lönsamheten var i stigande hos småföretagarna utan att man upplyste om att jordbruket inte ingick. Återigen en falsk rapport som den presenterades i radion. Eftersom den redovisas av LRF utgår ju lyssnarna från att jordbrukarna är inräknade bland småföretagarna. I slutet av den skriftliga rapporten framgår det att det var 11 branscher som var utvalda. Jordbruket nämndes inte. 

 

Helt fel signaler från LRF. Är det detta som gör att LRF inte vill höra talas om EU-statistiken som kommit fram till att svenska jordbrukets intäkter bara räcker till att täcka 26 procent avkostnaderna. Hur många år har LRF undanhållit EU-statistiken för sina medlemmar och svenska folket samtidigt som man ofta hävdat att de som klagar på lönsamheten bara är dåliga företagare. Kan det bli falskare?   Läs och begrunda.

Här är länken till LRF:s lönsamhetsbarrometer. 

http://www.lrfkonsult.se/Press/Vara-publikationer/Foretag1/Lonsamhetsbarometern-2014/


Sten-Arne PerssonNågra citat ur LRF:debattartikel och mina kommentarer.

"Bland annat Grön konkurrenskraft som är en undersökning somLRF och LRF-konsult har gjort tillsammans med Jordbruksverket. Undersökningen jämför vinsten" (?) "efter att ägaren blivit ersatt för sitt arbete."


Familjejorbrukarens inkomster??? Man talar om livsmedelsproduktion, men blandar in inkomster från tjänst och andra verksamheter utanför jordbruket. Anser med andra ord att livsmedelsproducerande bönder ska skaffa sig inkomster från alla möjliga håll utanför jordbruket för att med dessa pengar kunna subventionera livsmedelsproduktion på gården. Det anses tydligen vara en plikt som de är ålagda.

"Samtidigt är det viktigt att påpeka att det finns lantbruksföretag som går bra". 

Underförstått: De lantbruk som inte går bra drivs bara av dåliga företagare. Bror och syster duktig igen. Finns det några renodlat livsmedelsproducerande lantbruksföretag som rent företagsekonomiskt, utan att blanda in inkomster från  skog, snöröjning och tjänsteinkomster, m.m. "som går bra"? Kan något enda lantbruksföretag på sådana meriter (renodlat livsmedelsproducerande) ens ränta det kapital som är investerat i en sådan verksamhet? Enligt livsmedelsekonomiska institutet kan de inte det: Välfärden för svenska folket skulle öka om det kapital som är bundet i jordbruket, och arbetar för ineffektivt och långsamt, investerades i annan verksamhet, menade SLI i sina "utredningar".

"Nu måste förslagen i konkurrenskraftsutredningen bli verklighet i större grad än vad som skedde med den Björkska utredningen." Vad skedde som följd av den Björkska utredningen? Svar: Ingenting!!!

Den Björkska utredningen konstaterade att det genomsnittliga driftsöverskottet för svenska "lanbruksföretag" låg på ungefär 30.000 kr per år (PER ÅR, alltså!) från växtodling & djurskötsel!! Driftsöverskottet ska alltså kunna betala lön och skatt för bonden samt ränta på det privata kapital hen har bundet i företaget. Det räckte ju varken till lön eller ränta ens 1997, när utredningen kom. Den gången som nu lyckades LRF styra in bönderna på att klaga på dieselskatten istället för att ta itu med de verkliga lönsamhetsproblemen. Sedan dess har lönsamheten inte förbättrats, kan man nog konstatera.

Vad finns att hoppas på av den senaste "utredningen"? Inte mycket!

HR2 kommentarer:

 1. O.T.
  Kanske inte helt, kommer detta skepp till en Svensk hamn?

  "In early June Siba’s livestock carrier Deneb Prima left the port of Townsville with the largest ever cattle shipment from Australia to South East Asia. The Queensland-Indonesia record voyage was successfully completed on June 25, with the delivery of over Euro7.2m worth cargo, including 20,060 cattle and 2,564 sheep and goats"

  20 000 kor, motsvarar ungefär två kinesiska moderna mjölkgårdar.
  I juni 2012 hade vi 348 000 mjölkkor.

  Det finns ett skäl till att Svenska politiker utomlands ofta uppfattas som mästrande och självupptagna.

  SvaraRadera
  Svar
  1. OT? Nej,,tycker jag inte...
   Det ingår i den storskaliga förändringen...

   Radera