22 maj 2015

Livsmedelsstrategin

I en undersökning har man konstaterat att människor som ägnat sig åt naturnära yrken, som jordbruk eller fiske, har klart sämre inkomster än sina syskon som ägnar sig åt andra yrken.
(http://www.agrifood.se/publication.aspx?FKeyID=1815)
Detta är givetvis ingen överraskning då man insett att den tuffaste av barnen alltid tagit över familjens jordbruk. För utan att vara en extrem arbetsnarkoman som ser arbetet som en livsstil så får man acceptera att omgivningen betraktar en som en fullständig idiot, en så kallad "bonnläpp". Det kräver ett speciellt starkt psyke och en enveten karaktär kombinerat med allsidig företagarförmåga. Problemet är att dessa företagare hinner inte med annat än sitt företag och inser inte just det som konstaterades - att de har en oförskämt dålig lönsamhet!

Och så har minister Bucht satt en avdankad jordbruksminister till att hantera "framtidsproblemen" inom svenskt jordbruk.
När människan ifråga inte ens har såpass självinsikt att hon förstår att hon varit en del av problemet och absolut inte är en del av lösningen.
http://www.naringsbloggen.se/livsmedel/2015/05/19/vi-har-varit-dummare-an-taget/

Det låter i mina öron som en reträtt från politikens kaxiga ton angående "marknadens" inflytande.
Kanske att de nya och märkliga vändningarna i världspolitiken påverkar.
Då Ukraina, med sin enorma areal av "den svarta jorden", är en nyckelfaktor i europeisk framtida jordbrukspolitik.
Det kanske inte längre är självklart att den "svarta jorden" blir en del av den Europeiska Unionen.
http://www.counterpunch.org/2015/05/19/u-s-wakes-up-to-new-silk-world-order/#.VVtp-kewJBE.facebook

3 kommentarer:

 1. Första och andra världskrigen kom ju till viss del att handla om och avgöras av oljan. Måhända det tredje som Cornucopia nu varnar för kommer att handla om åkermark? Den som förlorar det blir det synd om, precis så som det alltid varit. En övergång till ett så kallat hållbart samhälle blir nog inte hållbar för alla.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det tredje världskriget har nog redan pågått ett tag..

   Radera
  2. Ja det är väl så, sedan atombomben introducerades sker hävdandet av ens rättigheter med subtilare metoder och militären kallas endast in i nödfall.

   Radera