19 maj 2015

Recept på barkbröd

Min mors kusin Gunnar Persson Älekulla i Marks kommun, skrev en bok om sina funderingar år 2004. En berättelse om ett liv som stod på gränsen till det moderna..
Han berättade att bokbussens personal, från kommunens bibliotek som stannade ute vid grusvägen och där han, som var en flitig bokläsare, hade ungefär två kilometer egen grusväg in i skogen till torpet, förmodligen trodde att denne man var en verklig skogen son.
Men så var det ej. Gunnar hade varit på sjön i många år. Jobbat i USA på byggen. Men han brydde sig aldrig om att upplysa dem.
Hans bok om tillvaron innehåller även ett recept på barkbröd.

Ur "Berättelser och minnen" av Gunnar Persson

"Lönn eller björksav degnas i 30% bark av lind eller fur ( mellanskiktet ), 10% sälgknopp eller hasselhängen (även ljungblom ). Bark och knopp males två gånger i köttkvarn, 60% havre, korn eller rågmjöl. Ett hekto jäst, en stor bit surdeg samt den bottensats som blir vid dricka bryggning, skall jäsa länge. Bakas i ungsvärme. Ätes lättare med honung på brödet.

I vissa delar av landet blandades bark i brödet i liten tillsats varje gång det bakades, därför att magen skulle vänjas så att de inte blev sjuka om det skulle bliva nödår och barkbröd behövde ersätta det vanliga mjölet."

https://shop.books-on-demand.com/memoarer-biografier/berattelser-och-minnen-av-gunnar-persson-alekulla/

3 kommentarer:

 1. barkbröd lär väl vara framtiden med nuvarande tankesätt för brist lär det bli nån gång...
  JH

  SvaraRadera
  Svar
  1. Svenska folket är helt blåsta i roten som går på politikernas skitsnabbt om ditt å datt. Svälten väntar runt hörnet.

   Tjing

   Radera
  2. JH, har du mycket lind och fur att ta bark av?

   Radera