23 juli 2015

Miljörörelsens diktatur

En anledning till att man blev bonde, uppvuxen i stadsmiljön, var naturintresset.
Att leva nära naturen var givetvis det mest "naturliga", så att säga...
Men också det mest demokratiska!
Man måste ju leva på naturens villkor!
Så som bönder alltid levt.....

Men under min yrkesverksamma tid har inställningen till Naturen förändrats.
Inte i de sociala och kulturella kretsar som jag vistas i, bondekulturen, för där har man på något sätt alltid haft en realistisk inställning till den omgivande naturen.
Men däremot från det borgerliga stadssamhället som styrt utvecklingen, har idéer och beslut varierat under åren...
Problemet är att.. Hur skall man få den numera politiskt dominerande stadsbefolkningen att inse detta. Att man idag inte längre har en bondebefolkning att använda som syndabockar...

Man kan då göra som vissa framträdande figurer inom miljörörelsen, helt bortse från demokratiska principer och föreslå en global diktatur.
Att föreslå ett globalt expertvälde.
I gammal klassisk borgerlig tradition.
Allt från Gustav Wasa till Stalin. (Stalin, va, han var väl kommunist?..)
OK, men centralist då.... Som Gustav Wasa.

Vem är det då jag funderar på?
Jo, en av de svenska lokala "megastjärnorna", agronomen Rockström...
Läs bara hur han resonerar i detta utdrag:
"Dessa djupa systemförändringar måste ske på alla nivåer, från kollektiva lösningar för hållbar förvaltning av våra lokala ekosystem, på by, stad, kommun nivå, till en ny världsordning för global förvaltning – där vi släpper den obsoleta tanken att 200 länder var och en för sig, har eget självbestämmande på allt. Vi måste inse att vi nu – som planetskötare – har planeten att sköta som en enhet – Jorden behöver intakta hav, regnskogar, intakta boreala blandskogar, glaciärer och isbelagda Poler, och framförallt, måste vi nu bevara alla återstående ekosystem så att vi inte förlorar mer biologisk mångfald. Visst, allt detta kommer att skötas lokalt, men regelverket måste sättas globalt."
Slut citat.

Han må vara en skicklig företagare, föreläsare men politiskt inkompetent är hans budskap.
Via Campesina, den globala bonderörelsen med sina miljontals medlemmar har precis motsatt inställning än Rockström. En fungerande natur och ett fungerande samhälle bygger på individens styrka och engagemang! Inte på kollektiva lösningar, där multibolagen har en central roll. För då har vi en global diktatur..
Men det kan givetvis inte en agronom förstå som är uppfödd på svensk centralism och förespråkar den "svenska naturdrömmen" medan den reala världen där maten fortfarande kommer ur bondens arbete med jorden försvinner ur Sverige då ICA idag är den står för vår livsmedelsförsörjning.

http://www.stockholmresilience.org/21/research/research-news/7-17-2015-tankar-fran-en-planetskotare.html

1 kommentar:

  1. Alexander Lukas23 juli 2015 14:05

    Han är inte ensam. Se så glada alla sossar, borgare och miljöpartister är för ett globalt världsstyre. En mänsklighet som rör sig från den ena miljö- och krigskatastrofen till den andra, medan de politiskaffärsmässiga domptörerna skriver allt mer infernaliska lagparagrafer. Kyss våra skor, vanliga människa (citat Percy Nilegård). De äro allenarådande, allsmäktiga och allvetande. Får vi bara en jättelik databas, är allt kirrat. In med allt i en holografisk dashboard i Win10 där centraldiktaturen kan styra produktions- och konsumtionsmönstren bland droiderna. Hur många miljöpartister som odlar sin egen föda, framgår inte i sammanhanget.

    SvaraRadera