9 augusti 2015

Ekologiska Danmark

Jag har redan tidigare noterat danska ambitioner. Historiskt sett har Danmark alltid varit beroende av sitt exportjordbruk. På 1800- talet var det spannmålsexporten till Storbritannien som gällde.
Men när den amerikanska spannmålsexporten till Europa knäckte allt jordbruk i Europa bytte danskarna taktik och började med baconproduktionen. Som har varit Danmarks styrka sedan dess.....
Och exportframgång.

För tjugo år sedan läste jag en analys av det danska lantbrukets framtid.
Efter år 2010 skulle det danska lantbruket sysselsätta så få människor att det skulle vara ointressant för dansk politik. Och så blev det...

Exportjordbruket är idag bara en belastning för det danska samhället.
(http://ja.se/artikel/48022/sjunkande-prisindex-for-livsmedel.html)
Bland annat på grund av irritationen över att jordbruket ockuperar 60% av landets yta som gör att fåtalets intressen kolliderar med flertalets, så att säga...
Och den pågående globala jordbrukskrisen stärker danskarnas ambitioner att åter hitta nya vägar. Vägen tycks bli att fokusera på hemmamarknaden. Och det verkar vara klokt...
Varför envisas med att exportera när man inte kan få betalt?

https://www.finedininglovers.com/stories/organic-food-denmark-plan/

4 kommentarer:

 1. I Sverige måste ju politikerna få exporten är flöda då det är enda sättet att finansiera skattesystemet.

  En företagare skattar bort ca 60kr på varje intjänad hundring. Köper jag tjänster av dig för hundra kronor har du sedan efter skatt kvar fyrtio kronor att köpa tjänster för. Om du då efter drygt två veckors idogt arbete använder alla dessa på en svensktillverkad bikupa har tillverkaren sedan i sin tur 16 kronor kvar att handla mjölk av grannen, per intjänad hundring, efter omkostnader.


  Det blir snart inget kvar och systemet går inte ihop, den ende som är glad är skattediaren. Men om du dessutom samtidigt klonade dig och exporterade en himla massa tjänster till innevånare i Pyrenéernas fagra land skulle det komma in färska pengar i malströmmen och den skulle kunna snurra något varv till. Eller om du hade många skattediare som kunder, som får sina pengar från det utsugna omlandet (typiskt i Stockholm eller andra skattefinansierade centra)

  Detta tål att sägas om och om igen, tills det smugit sig in i folkets medvetande.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är bra att du påpekar detta...
   För det visar att vi numera är en råvarukoloni!

   Radera
  2. Håller med men viss förädling och know how exporteras väl också.. Tyvärr är mer och mer av förädlingen ägd av utlänningar vilket gör att vinsten hamnar utomlands och att utvecklingen också hamnar där på sikt. Samtidigt fylls landet på med raketforskare som inte kommer ha någon nytta av sin enorma kunskap då utvecklingen alltmer förläggs utanför Sverige.

   Radera
  3. Vad är det för skillnad för en företagare med verksamheten i Sverige om han exporterar eller säljer för hemmamarknade, bortsett möjligen från exportsubventioner, som minskar risker. Men vilka småföretagare har möjlighet att driva exportsattsning.

   Att Eskil Erlandsson ville gör Det nya matlandet till en exportfråga handlar mer om ideologisk idioti, att de arbetar efter nyliberala frihandelsdoktriner.

   Radera