26 augusti 2015

LRFs roll

Det korporativa samhället är litet speciellt. Det är egentligen en ganska sentida samhällskonstruktion. För jordbrukets del uppstod det den 10 juni 1932, då en enda organisation fick monopol på jordbrukets politiska förhandlingar med staten/makten.
Det som idag kallas LRF, Lantbrukarnas RiksFörbund. De organisationer som fanns utöver det nybildade "LRF" blev helt utan inflytande!

Att LRF varit avgörande för jordbrukets utveckling i Sverige, även idag, när allt är under omstöpning, är uppenbart. Bönderna blev kollektivanslutna till det som idag heter LRF.
Den vanliga berättelsen är att LRF är en folkrörelse där all kraften kom underifrån, från bönderna.
Men det är fel! Kraften kom från politiken. Och det var en borgerlig regering som skapade förutsättningarna....
Sossarna var kritiska mot den politiska och juridiska lösningen, men insåg att det skulle gå att utnyttja genom att ge LO ensamrätten för arbetarna...
Och så blev det.

1990 upphörde det korporativa systemet, officiellt. Men LRF insåg att det inte dög att berätta detta för medlemmarna utan har kallat LRF för att möjligt, utom just vad det är..
En tandlös tiger.
En "branschorganisation" utan inflytande. Som bara kan mygla sig fram på medlemmarnas bekostnad.

Fast nog var det egendomligt redan innan dess. Men det insåg inte jag. Under perioder där bönderna hade det uselt, men ändå så de kunde överleva, då var LRF tyst... Ty medlemsskapet var givet.
När bönderna hade det bra, som på 1970- talet, då var det ett väldigt liv på LRF. Kammen var styv... Och kraven var höga. För då kunde man klara sig själv, som bonde. Det var då ett alternativ att lämna LRF!

Men när bönderna har det riktigt uselt och byter jobb....
Då kommer desperationen fram inom organisationen. För medlemmarna inser att LRF är just en "tandlös tiger".

Är landsbygden och bönderna betjänta av denna organisation?
Det vore bättre att LRF inte fanns...
Som jag ser det.

http://www.lantbruk.com/lantbruk/dieselskatten-hojs-annu-mer-lrf-riktar-skarp-kritik-mot-skattepolitiken

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar