28 augusti 2015

Tål att upprepas


Sten-Arne Persson har lämnat en kommentar till inlägget "Skott i luften?":

Enligt EU:s FADN-statistik där Sveriges jordbruk de 15 första åren, från 1995 - 2009, visar att svenska bönder i genomsnitt hade 14,6 procents kostnadstäckning. Inget av de länder som 2009 hade varit medlemmar i EU 15 år, eller mer, hade sämre resultat än Sverige. Medeltalet i EU för dessa 15 länderna var under samma tid drygt 4 gånger bättre än den svenska kostnadstäckningen som var 14,6 procent. D.v.s. att intäkterna endast räckte till att täcka 14,6 procent av kostnaderna i det svenska jordbruket. Under dessa 15 år har de som påtalat det usla resultatet på LRF:s medlemsmöten fått höra av Bror och Syster Duktig att de som klagar på lönsamheten bara är dåliga företagare.

Undra på att representanter för högsta ledningen i LRF har beröringsskräck med EU:s statistik som bevisar att LRF-ledningens Bror och Syster Duktig stått och ljugit sina medlemmar rätt upp i ansiktet på sina möten under dessa 15 år fram till 2009.

Hur ser det ut nu då? Jo, 2011 hade Sverige 26 procents kostnadstäckning. År 2012 har kostnadstäckningen sjunkit till 21 procent, samtidigt som medeltalet i EU:s 27 länder ligger på 70 % och Ungern toppar med 165 procent. Med tanke på hur lönsamheten utvecklats sedan 2012, torde lönsamheten inte ha ökat 2013 - 2015 för våra bönder.

Denna jämförande statistik har presenterats i EU:s varje år som vi varit medlemmar i EU utan att svenska folket fått del av den. Alla andra länder i EU känner till hur usel lönsamhet vårt arma överbyråkratiserade lantbruk ståtar med trots en medlemskår i LRF på över 172 000 medlemmar för ett år sedan.

Det var ju ingen tillfällighet att den Björkska utredningen SOU 1997:167 sopades under mattan av alla inklusive LRF eftersom denna utrednings budskap var lika tydligt som EU:s FADN-statistik.

När ska LRF visa att de har någon verkstad och inte bara bondefördrivande propaganda och små jippon som LRF:s jämställdhetsakademi, i stället för att se till att det blir jämställdhet mellan EU:s medlemsländer vilket borde vara den primära uppgiften. Att dessutom kalla era kritiker för konspirationsteoretiker borde inte imponera på självständigt tänkande medborgare.

Finns det några länder som har ett sämre utbyte av EU:s jordbrukspolitik än Sverige? När ska Riksrevisionsverket och försvarsdepartementet börja intressera sig för vanvården av vårt jordbruk kopplat till vår försvarsförmåga?

Det är inte nya krediter som behövs i jordbruksnäringen. Det är bättre betalning för det som bönderna producerar och lägre kostnader som krävs tillsammans med rejäla grundavdrag på låga inkomster om Sveriges folk ska kunna konkurrera med sin omvärld.

http://familjejordbruk.blogspot.se/2015/08/skott-i-luften.html?showComment=1440553645459


5 kommentarer:

 1. Så kostnadstäckningen är ungefär 20% nu jämfört med 14% 2009?
  Spelar visserligen ingen större roll om man är två eller tre meter under isen...
  Men det är märklig att LRF inte klagade då.

  Att vi kan ge bönderna bra betalt kommer inte att ske, så länge politikerna kan påverka.
  Då får vi ju inflation i landet och då måste räntan upp.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Förmodligen har även LRF insett...
   Efter många års snack om att bönder bara är dåliga företagare..
   Ren mobbning av sina egna medlemmar (varför är medlemmarna kvar)....

   Radera
  2. Ja det kan man undra varför de är kvar, kanske?
   Bra rabatter?
   Få riktiga bönder?
   Av gammal vana?

   Radera
 2. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera