28 september 2015

Arbete eller hobby

Många lantbrukare klagar på lönsamheten.
Det har varit särskilt uppenbart under mjölkkrisen.
Tyvärr har det uppstått något som egentligen borde vara förvånande, men som kanske ändå inte är det....
En fråga jag ställer mig.
Är lantbruk en hobby?
Förut kunde man höra att det var ett kall. Man bara var bonde...
Ungefär som många anser att sjuksköterska och läkare är ett kall.

Under mjölkkrisen hörde jag åsikten att det var närmast en mänsklig rättighet att få mjölka kor.
Det var förvånande trots allt att den "vita piskan" kunde vara så lockande...
Att man var som fången som försvarar sin håla.
Men mjölkarna ville ha betalt för sin mjölkande...
Var det rimligt?

Om en verksamhet, som man kallar ett "arbete" är så lockande att man protesterar mot överheten och kräver att få betalt för något som man absolut älskar att göra...?
Kallas inte sådant för en "hobby"?
Kan man begära att få betalt för att utöva sin hobby?

Att man klagar på lönsamheten i samband med förändringar på marknaden - om politiken utmålat lönsamhet - så kan jag verkligen förstå protesterna. Men är det så?
Eller har mjölkproducenterna haft fel omvärldsanalys?
Ja, det har man. Redan 1992 stod det klart att den politik som styrt Europa fram till dess, sedan EG hade bildats, var död. Och skulle ändras. Nu är detta ett faktum.

De lantbrukare som inte är mjölkproducenter har ställt sig frågan...
Är mitt lantbruk en hobby eller ett yrke, ett vettigt företagande?

Jag har frågat några spannmålsodlare.
Varför odlar du spannmål, för rent ekonomiskt kan det inte vara någon mening....?
"Tja, jag gillar att se det växa."
Aha, en hobby.

Att odla grönsaker ekologiskt då....
"Jag har två parallellla odlingar", sa en grönsaksodlare.
"Jag skall få min ekologiska odling att ge lika mycket som det en andra..."!
Aha, en hobby.

Mjölkbonden då....?
"Jag vill att korna skall mjölka lika mycket som den danska rekordbesättningen som ligger på 15 000 liter per år i snitt på besättningen...."!!
Aha, en hobby.

Uppfattar samhället att lantbrukarna ser sin verksamhet som en hobby?
Att den dag kan hända då bonden tycker att bowling är lika spännande som att köra traktor....
Vad händer om bönderna inser att det inte längre är en kul hobby, utan en process som samhället vill lägga sig i.....
http://www.svt.se/nyheter/utrikes/dansk-grupp-kontrollerar-matfusket

Eller:
http://www.familjejordbrukarna.se/tidning.html

För vissa är det alltid en hobby:
http://www.lantbruk.com/lantbruk/satsar-pa-kravkott-med-parhasten-persson

3 kommentarer:

 1. Öppna landskap, glöm inte öppna landskap, och allt som följer med det .
  Turism, vacker vy från sommarstugan och motorvägen.
  Sen var det något med en biologisk mångfald

  Men det är fortfarande en hobby.

  SvaraRadera
 2. Det sägs att man skall göra det man gillar, för då går det lättare att göra och man blir bättre på det. Efterfrågas det man gör på en monetär marknad har man försörjningen tryggad. Fritidssysselsättning och affär på samma gång.

  Sedan är frågan vilket fokus fritidssysselsättningen har. Om främsta fritidssysselsättningen är att maximera nedersta raden i resultaträkningen, eller främsta fritidssysselsättningen är att maximera mängden mjölk som genetiken i en levande varelse kan producera i kombination med solinflödet, vatten- och näringstillgången i marken och genetiken i grönmassan utslaget på flera växtsäsonger samt att köra största ekipaget i grannskapet så är blir troligen resultaten annorlunda.

  Sitter sedan människor vars fritidssysselsättning är att förklara för andra vad de får göra och vad de skall göra (lagstiftare, myndighetspersoner), samt människor som vill förklara för människor vad de borde göra och vad de borde tvingas göra (filosofer på djupet och på ytan ledarskribenter) så har en spännande mix erhållits.

  Erbjuder man sina produkter på en marknad, där andra människor skall ta del av det man producerar underkastar man sig till viss del andras åsikter och preferenser. Om man kissar på maten och restauranggästen kommer på dig, blir du troligen av med jobbet - även om du tyckte det var en rolig eller nödvändig fritidssysselsättning att gödsla. Det är inte samma sociala ritual sak med oralsex och golden showers som med restaurangbesök, även om vissa sammanblandat dessa.

  Ta bort ordet marknad och använd istället ordet social samvaro. Hur många vill att någon med avföring på händerna sköter hygienen i en livsmedelsfabrik, hur många vill ha hydraulolja på sitt bacon.
  Å andra sidan, de som vill ha väldigt specifika ritualer för att acceptera en socialt utbytt artefakt, bör göra det själva. Jag tänker på myndighetspersoner som hänger upp allt fler ringar som menigheten skall hoppa igenom för att vara lagstiftningsmässigt och förordningsmässigt godkända samhällsmedborgare. De bör givetvis ta hand om verksamheten själva eftersom de vet hur en fritidssysselsättning skall genomföras och de som för tillfället genomför sysselsättningen inte vet det. Ser ni hur det snurrar runt?

  Vi har i det moderna samhället skapat en hel klass med professionella åsiktsmaskiner som bäst vet hur andra skall sköta sina liv. Öppna gränsernas Europa, feministen Löfvén som skall hjälpa 60 miljoner med sanitet. (Det visar hur lite en feminist kan, eftersom patriarkatet tagit miljarder ur fattigdom och till ett modernare liv. Feministen tar äran för en promille och ryggdunkar sig själv hur j-vla duktig denne skall vara. Det vill säga denne har inget gjort, men pratar desto mer. Sedan har det varken med feminism eller patriark att dinosaurierna bildade energirik olja som vi nu gör slut på i en allt snabbare takt)

  Humor och tragik.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Härlig kommentar!!
   "Respekt" som ungdomarna säger nu för tiden....

   Radera