18 september 2015

Mainstream-bonde

Då jag egentligen bara kollar de svenska "bondedrakarna" ATL och Lantbruk.com via nätet genom att jag inga papperstidningar har så läser jag inte vad insändare och sådant är i dessa tidningar.
Jag har själv dåliga erfarenheter av LRF-media.
Man har under åren haft en märklig taktik som tidningsutgivare.
Ett nummer har varit euforiskt positiv och nästa veckas nummer dominerats av undergångsstämningar.
Så var det åtminstone förr.....

Jag har kompisar som berättade att de periodvis aldrig läste de tidningar som ingick i LRF-medlemskapet. De gick direkt i pannan...
Ett sätt att överleva.

Taktiken att leverera olika budskap kallas "härskarteknik" på psykologispråk.
Att göra mottagaren osäker.
Ren mobbing helt enkelt...
Vilket just LRF varit experter på i "alla tider"!

Vem minns inte LRF-ordföranden som tillsammans med jordbruksministern gick ut i LRF-media och sade "att nu får det vara slut på gnället"....
Härligt.
Eller LRFaren som i åratal påpekade att just hon var en så duktig företagare så de som klagade var just bara dåliga företagare.
Numera låter det inte så...

På något sätt tycks alltid LRF befolkas av folk som inte har någon självkritik eller åtminstone lider av viss mått av hybris.
Det är kanske naturligt när man har friheten att gå runt på mark man disponerar och ännu har ett visst mått av egen frihet och beslutanderätt.
Ibland tycks dock en tanke uppstå om att denna frihet kanske kan vara en chimär.
I dessa tider då majoriteten av världens befolkning bor i städer.
Och politisk oro bara ökar.

https://blogg.land.se/bonde-pa-riktigt/den-buttra-bondens-bittra-tankar/

2 kommentarer:

 1. Jag skrev nyligen att en organisation aldrig blir bättre än dess främsta företrädares förmåga till helhetssyn. Dvs att rollen som förtroendevald blir allt svårare och allt otacksammare ju mer svåröverblickbart samhället och jordbrukspolitiken blir, och ju mer makt som delegeras över på tjänstemän. Tjänstemännen gör ju inget annat än att producera ännu mer text och driva på ännu fler tjänstemannakrävande arbetsuppgifter. Det är liksom ett självgenererande system.
  I den här situationen skulle vilken organisation som helst ha nytta av att utnyttja medlemmarnas begåvningsresurs. Låta alla komma till tals i en tvåvägskommunikation. Vad ska vi syssla med, vilka är problemen, vad ska vi prioritera, har någon några helt fräscha idéer, kan det vara helt tvärt om? Utnyttja massans begåvning för att föra bättre resonemang.
  Men det här har ju inte LRF klarat.
  Jag uppfattade det som att det fanns en mäktig kraft och vitalitet i den diskussion som fanns på lantbruk.com vid tiden för ssb:s strid med det skånska djurskyddet då varje ny artikel genererade hundratals kommentarer, och ofta med kritik mot lrf-ledningens agerande. Men istället för att föra en öppen dialog med anhängare och kritiker så lade man locket på och kommunicerade enbart genom debattartiklar som på sin höjd kunde ta upp något utvalt argument från någon utvald kritiker. Vilket bara ledde till att kommenterarna och kritikerna blev ännu mer upprörda och så fort ssb-historien ebbat ut så stängde man kommetarsmöjligheten.
  Jag undrar ofta vad alla dessa begåvade kommenterarsignaturer gör idag, och vilken lantbruksrörelse vi kunde haft om debattforumet fått utvecklas. Om organisationen haft en ledning som inte varit så hemskt skygg eller rädd för kritisk debatt.
  Nu ägnar många av ledarfigurerna sig istället åt twitter verkar det. Vad får de eller medlemmarna ut av det? Vilka djupsinnigheter kan utvecklas på en enrading? Man kan se att de har noterat Martins lagning av arlareklamen men inte vad de tyckte. Huvudsakliga intrycket är ju bara ett intelligensbefriat pladder. Allt bara passerar utan att lämna några spår.
  Men vad vet jag, de kanske har interna kanaler som jag inte känner till, men jag är rädd för att det finns många begåvade röster som inte släpps in i det samtalet i så fall.
  Har du förresten noterat antologin "Kluvet land"? Med uppsatser av bl.a Martin M, SSB och Staffan Danielsson. Det är ju liksom en trio som jag ser har potential att förändra de invanda mönstren.
  B-J B.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är möjligt att "Kluvet land" kommer upp på bokmässan nästa helg...
   Att gamla kulturmönster sitter djupt i LRF har jag förstått via yngre kollegor. Alltför djupt. Troligen går det inte att ändra denna "företagskultur" utan nerläggning av LRF....
   Att skrota och starta nytt.
   Skillnaden mellan lokala verksamheter och centrala är så enorm att det är förvånande att det fortfarande kan fungera.
   Detta kräver en samhällskris av enorma mått som kräver ett samlat grepp för att dessa olika organisationr skall kunne överleva....

   Radera