18 oktober 2015

LRF-toppen gillar inte den statistik de själva medverkar till.

"Ord och inga visor" - som det brukar sägas!

Man undrar ju vad som ligger bakom döljandet av alla de statistiskt säkerställda fakta som kommit fram genom de senaste 25 åren. Varför har LRF,varit så angeläget att, i "konspiration" (?) med politiken, oavsett vem som suttit vid makten, dölja fakta om jordbrukets oavbrutet fortgående lönsamhetsförsämring?

Björkska utredningen 1997 - Finland = 4.600 kr driftsöverskott/ha, Danmark = 3.900 kr/ha, Sverige = 980 kr/ha. LRF:s enda medicin = sänk dieselskatten, vilket bara gett en i stort sett försumbar höjning av det svenska jordbrukets driftsöverskott. Noteras kan att intäkterna var ungefär lika stora per hektar i alla tre länderna. Sverige avvek genom sina enormt mycket högre kostnader.

Och nu är vi där igen. Åter avleder LRF o politiken uppmärksamheten från väsentligheter genom att som enda alternativ tala om en sänkning av dieselskatten med 30 öre (sic). Tydligen ett bra läskpapper för att suga upp missnöjet med - och vargen förstås!

År 2000 råkade media (av misstag) i någon liten notis publicera EU-statistik som visade att Sverige hade EU:s sämsta lönsamhet i jordbruket. Svaret från Jordbruksdepartementet blev: Det kan inte stämma - alla bönder åker ju runt i fyrhjulsdrivna Landrovers!

Bara ett par exempel ur historien!

HR


http://na.se/asikt/debatt/1.3157135-svenska-mjolkbonder-har-svart-att-konkurrera-med-eu

Apropå...
http://www.atl.nu/entreprenad/priset-p-diesel-s-nks-igen

8 kommentarer:

 1. Framtidsutsikterna är inte särskilt lysande just nu.
  Med tanke på att vi utöver den jordbrukskris vi står inför är vi mitt uppe i en kraftig ökning av befolkningen.

  SvaraRadera
 2. Rätt och fel. Hur kan en person ha dålig lönsamhet och ändå leva loppan?
  LÅN.

  Jag skriver det igen
  LÅN

  Just 2000 var det även IT-spekulation med ord som Modul 1, Framtidsfabriken, Tieto som garanterade kapitalvinst, som kunde kvittas mot kapitalkostnader. Efter den kraschen, så blev det oljespekulation där med sanslösa värderingsmultiplar. Vetepriset och ett riktigt lönsamt år poppade till i samma veva innan proppen gick ur.
  Det är lättare att bära en Landrover när man inte betalar 37000 per kvadratmeter som i innerstaden. Om man för ett jordbrukshus betalar en miljon istället för 2,5 för en innerstadslägenhet har man 1,5 miljoner över till "lyxkonsumtion". Däremot har man långt till innegänget på Södermalm, varför man behöver Landrovern för att ta sig dit. Likväl innebär det eftersatta vägunderhållet att dylika redskap krävs för framkomlighet:)

  Smartast är att omvandla all jordbruksmark till tomter för tätort, så att tillväxten kan skjuta fart. Bygglov, inflyttning, skolbyggnation, flerfamiljshus, energiproduktion och distribution, mataffärer, gym, bibliotek över hela landet. Nya kreditinstitut krävs för att bära all expansion. När baksmällan kommer står svensken utan mat, men med jä-ligt fina kök! Mat kan man importera, exempelvis från Bangladesh vars befolkning flyttat hit för att driva på den hett eftertraktade tillväxten.

  Om vi återgår till ordningen, kan man bära lån tills man inte kan det längre. Har man spekulationslånat i förhoppningen att avsättningspriserna skall vara evigt höga, så kommer baksmällan snart. Se bara offentlig sektor som lånat för tillväxt i decennier. Nu står Magdalena Andersson med ett svarta hål i statskassan, i kommunerna och i landstingen. Säkerheter? Uppblåsta fastighetsvärden. Värden som bygger på att nästa köpare kan låna ännu mer pengar.
  Den ene försöker lura den andre, runt och runt.
  Tills någon synar bluffen.
  Konkurs.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ett skattesystem som främjar lån och konsumtion före sunda investeringar och uppbyggnad av kapital?

   Radera
  2. Det kan väl bli en grekisk kris vilken dag som helst nu...?

   Radera
  3. En svensk-"grekisk" kris, menar jag...

   Radera
  4. Jo,
   Det är inte längre en fråga om det blir en kris eller inte, nu är det snarare när det händer.

   Radera
  5. Hur skall man agera som bonde?
   Det är väl en "10000kr fråga"...

   Radera
  6. I dag kommer du inte långt med 10.000 kr!

   Radera