11 oktober 2015

Miljörörelsens landsbygdshot

Den indiske samhällsdebattören Devinder Sharma skrev en gång att när han första gången hörde en annan indier, en ekonom på IMF, uttrycka sin framtidsvision fick intrycket av en varning.
Att det kan bli så som ekonomen sade och att det var en bister framtidsvision....

Femton år senare insåg Devinder Sharma att det inte var en varning som han uppfattat, utan en förutsättning.
En global ekonomisk plan.
Vilken för Indiens del skulle innebära att hälften av Indiens 600 miljoner bönder skulle på några årtionden flytta in i storstäderna som industriarbetskraft. Nästan lika stor population som hela EU.
En extrem urbanisering av Indien.
Som inte fungerat, konstaterade han.....

Att detta scenario ingår i den västerländska miljörörelsens ideologiska och ekonomiska tankar var han nog inte medveten om när han insåg resultatet för Indiens del.
Och det är knappast något som vi i Europa heller inser...

Dock har åtminstone den svenska landsbygdens befolkning insett att just miljörörelsens moderna del just blivit den mest landsbygdsfientliga politiska rörelse vi haft sedan förra sekelskiftet.
Varför det blivit så kan man undra...
Och vad det kommer att innebära framöver är också något man borde resonera om.
Men nedan artikel borde vara en lämplig utgångspunkt för funderingar.

http://www.theguardian.com/environment/georgemonbiot/2015/sep/24/meet-the-ecomodernists-ignorant-of-history-and-paradoxically-old-fashioned

2 kommentarer:

 1. Ett genomgående tema är att rena teoretiker applicerar deras metadata och konklusioner och vill genomföra jättelika program för att testa dessa fantastiska idéer på andra, istället för att saker växer fram organiskt. Saker som människor är vana vid och kunskaper de kan relatera till byts ut med helt nya termer och synsätt. Bara synsättet är radikalt annorlunda jämfört med det som existerade tidigare, så måste det per automatik vara bättre.
  Vad hjälper enorm arbetsproduktivitet inom ett storjordbruk eller inom andra industrigrenar, om produktiviteten resulterar i att ungdomar och vuxna hamnar framför datorer och TV-apparater och spelar CS:GO 8 timmar per dag? Arbetsproduktivitet sparad här, innebär tidsslöseri någon annanstans.
  Arbetsproduktiviteten skapar även så mycket fritid att mängden troll på nätet ökat exponentiellt. Mängden intetsägande har ökat jämfört med saklighet och fakta. Det betyder på djupet att framgång (produktion och produktivitet) leder till entropi i form av dötid och kvalitetslöst tänkande eller kvalitetslösa reformer kosmetiskt spacklade av marknadsförare för att sälja nästa generations prylar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, en sorts "matrixsamhälle" där människor lever i en bubbla...

   Radera