20 oktober 2015

Spekulationer om framtiden

Det som främst kännetecknar dagens matvanor är kvaliteten på maten.
Den usla kvaliteten.
För vanligt folk....

Och värre tycks det bli.
Men man vänjer sig. I nedan länk till Rabobank där man just spekulerar i framtidens mat och jordbruk.
En bolagisering av det globala jordbruket är uppenbar utveckling när man läser funderingarna.
Från en ganska obetydlig roll globalt för tio - femton år sedan med runt 10% av världsmarknaden för de stora agribolagen, till idag runt 20%.
Man förutser än större bolagsinflytande, även om det inte nämns i detalj...
Och..
Att en allt talrikare urban befolkning ställer större krav på maten och dess kvalitet.

Det sista tvivlar jag på. Det man själv kan se är en snabbmatutveckling med många fler alternativ än McDonalds. Men det är fortfarande snabbmat.
Som bygger på pasta, nudlar och "putinklubbor". Vete, ris och hönor.

Nötkött har alltid varit en lyxmat. Det tycks bli tydligare...
Hönan blir effektivare och därmed starkare på marknaden...
Precis som det påstås inom miljörörelsen.
Märkligt att miljörörelsens argument sammanfaller med de rationella agribolagens framtidsvisioner.
http://rabobank-food-agribusiness-research.pr.co/113638-rabobank-farming-and-agriculture-must-become-smarter-to-feed-the-world-in-2025

Eller mer matnära...
http://www.theecologist.org/essays/2985798/kriss_the_croissant_and_our_fatally_fractured_food_chain.html

1 kommentar:

  1. Fågel har väl en av de bästa till växterna per kg foder samt att de kan slaktas helt maskinellt, vilket borde vara precis vad industrin önskar. då de äter nästan bara spannmål så lär de få effekter på framtida pris
    JH

    SvaraRadera