22 november 2015

Det italienska köket

I en artikel tar Stephan Rössner upp gamla föreställningar om maten och dess effekter på människan. Bond-dieten kallad...
Det som vissa kallar "det italienska köket".
En mathållning byggd på lokala jordbruksprodukter...
Det kan nog ha sin riktighet.

http://www.svd.se/bonddiet-till-grund-for-forskarron

Som vi vet så innehåller vanlig potatis de flesta essentiella aminosyrorna. Om än i något låga doser.. Så att äta mycket potatis kan nog allt funka... För en del.

En grötfrukost har väl alltid varit hälsosam!?
Förr gjorde man gröt på det man kunde odla på platsen...
Havregrynsgröt och rågmjölsgröt, eller som i norra Sverige - korngröt.
Där man hässjade omoget korn och på det sättet kunde rädda skörden.

Men mjölken var avgörande. Utan en ko så levde man farligt...

En gång för många år sedan undersökte man människor på Papua. Människor som levde i bergen och på en extremt proteinfattig kost.
Som jag minns det innebar det att avföringen innehöll mer kväve än maten...
En fascinerande anpassning till de lokala förutsättningarna!
Men det var tydligen mer komplicerat...

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/7441383

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar