14 november 2015

Landgrabbing i EU

Som ett mindre problem, en bagatell, betraktas landgrabbing i svensk debatt.
Särskilt idag...
Att det till viss del är kopplat till tiggarna från olika delar av östra EU kan nog ingen tänka sig.
Jag har tidigare haft uppe småböndernas situation i Rumänien här:
http://familjejordbruk.blogspot.se/2013/04/rumaniens-jordbruk-och-situationen-nu.html
Och:
http://familjejordbruk.blogspot.se/2013/11/fwd-willy-och-motstandet-mot.html

Fortsättning följer, så att säga....
https://decorrespondent.nl/3585/Think-land-grabbing-is-a-thing-of-the-past-Think-again/273041157180-30008d02

Det enda man kan konstatera är att "den ena handen vet inte vad den andra gör" inom europeisk politik.
Att ta människors försörjningsmöjligheter från dem och sedan driva dem iväg för att tigga hos andra kan inte vara en vettig politik.

1 kommentar:

  1. För tio år sedan var det tal om hur Pioneer och andra kemiföretag lurade på rumänska bönder deras GMO squash och aubergine vilket långsamt dödade deras inhemskt framavlade kulturväxter genom att de slutade odla dessa till förmån för standardsortimentet. Således en kulturell krigföring eftersom högt organiserade organisationer med en tydlig ideologisk riktning från USA marscherade in genom EU-medlemskapet och snabbt implementerade sina strategier för marknadsandelar. Amatörerna i form av de rumänska bönderna hade inget att sätta emot, när ett väloljat säljmaskineri satte igång. Så porträtterades historien i dokumentären då. En liknande historia upprepades i Indien. Om dessa dokumentären visade sanningen eller vissa intressens sanning, låter jag läsaren själv bilda sig en uppfattning om. Däremot vet jag att människor lockas av förenklingar, lockade av höjda vinster och enklare livsföring.

    Vänster hand vet i högsta grad vad höger hand gör. Det är det högsta ideologiska goda. När de som inte delar denna fundamentalistiska ideologi uppmärksammar galenskaperna gör man pudlar. Sweat shops, självmord och sådant hör till vardagen.
    Där terrororganisationer genomför spektakulära dåd, genomförs liknande aktioner genom långsam kvävning via frihandelns förlovade sång. Årslång tortyr i fabriker mot omedelbar sprängning. Det är att belysa saker och ting i ett udda ljus, men är det udda eller närmare sanningen.

    SvaraRadera