11 december 2015

Det franska regionala valet 2015


I går hölls regionala val i Frankrikes 13 regioner (nyligen bantade från tidigre 22). Den stora segraren blev FN (Front National) som fick drygt 28% av rösterna mot högerkoalitionens 27% och PS (Partie Socialiste) 23%. 

FNs huvudfrågor som avgjorde deras resultat var stopp för massinvandring och utträde ur EU. Partiledaren Marine le Pen, dotter till den kontroversielle grundaren Jean-Marie le Pen, vars radikala åsikter väckte avståndstagande i vida europeiska kretser, har klart definierat vad som erfordras för att meriteras för franskt medborgarskap; « tala franska, äta franskt och och leva franskt » Med « äta franskt » menar hon att offentlig utspisning som t.ex. skolmat skall vara konfessionslös precis som samhället i övrigt.

FN fick egen majoritet i två regioner ; Nord-Pas-de-Calais och Provence-Alpes-Côte-d'Azur, båda känsliga men tunga gränsregioner ( Pas de Calais är t.ex med ca 5 milj. invånare lika stort som Danmark) och flest röster i sex av de 13 regionerna. Totalt fick FN mer än dubbelt så många röster som under förra valet år 2010. I Frankrike väljer man två gånger med en veckas mellanrum såvida inte ett parti får absolut majoritet under första valomgången. 

Att fransoserna är trötta på politikernas retorik som inte levererar det som medborgarna vill ha ; trygghet och säkerhet (som enligt en färsk opinionsundersökning är viktigare än ekonomi och sysselsättning) framgår av det låga röstdeltagandet, lite drygt 50%.  De enda som talar om franska värderingar är FN, så valresultatet var snarare en folkyttring mot ett förstelnat politiskt etablissemang snarare än för  det nationalistiska FN. Man vill helt enkelt ha en förändring och väljer att satsa på ett parti som ger uttryck för det som väljarna tänker.

Det finns nu tre block i fransk politik som satsar på att få makten vid nästa presidentval om 18 månader. Socialistblocket satsar på Hollande som är frankrikes historiskt mest impopuläre president, en « fonctionaire », tjänsteman snarare än en statsman, okapabel att leda världens femte mäktigaste land. 
Högerblocket satsar på Sarkozy, nästan lika impopulär som Hollande men p.g.a. hans arrogans och frivola livsstil, dessutom en « fördetting » med många ouppklarade « affärer » som kostar fransoserna miljoner i domstolsutredningar.

Det tredje blocket ; Front National inger farhågor inför framtiden men framstår som en förnyare av fransk politik med bibehållna franska grundvärderingar och traditioner. Marine le Pen är mycket vältalig utan floskler vilket går hem hos gemene man och hon har nu lagt under sig Nord-Pas-de-Calais. Hennes « nièce », Marion Maréchal le Pen är ung (27), vacker och utstrålar den fraicheur som fransoserna söker i ett föstelnat politiskt system. Hon gestaltar också Jeanne d'Arc, frankrikes största historiska symbol och i valet lade hon uppseendeväckande under sig det rika Provence-Alpes-Côte d'Azur. I båda dessa viktiga regioner fick familjen le Pen drygt 40% av rösterna och vann med hästlängder före sina konkurrenter i vänster och högerblocken.

Den andra valomgången blir nu på söndag och inför den kommer blocken att söka en  koalitionsmodell som hindrar Fns politiska inflytande i de regioner där det väger mellan de olika politiska grupperingarna. Det säkraste kortet för att nå en framgång för detta är att socialisterna avstår från att ställa upp till förmån för högeralliansen som utgör det största hotet mot FN. Detta politiska rävspel kommer att redovisas under veckan före valet, för det är ju så det går till i en demokrati för att väljarna skall kunna bedöma den politiska kartan efter valet.

Ulf F. Bergström
Molitg-les-Bains

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar