8 december 2015

Funderingar av en investerare

Resonemang om jordbruksmarkens framtida värde...
Inte ett ord om Sverige.
Knappt ens Europa.

http://www.agrimoney.com/feature/its-very-very-hard-to-lose-money-on-farmland--413.html

3 kommentarer:

 1. det är inte lätt8 december 2015 10:15

  Jämför jordpriserna i USA med Sverige. En viss skillnad. Till och med Europeerna söker sig till öst. Inte för inte sålde Stenbeck i Sverige och köpte i Ukraina.

  I dagens ATL sticker två saker ut. Småbrukarna ojar sig över GMO som inte bidrar till vare sig avkastningsökningar eller ökad makt för småbrukare. Man upprepar det mantra som Miljöpartiet och andra känsloflummare numera använder, det vill säga att världen redan producerar tillräckligt med kalorier till världens befolkningar (5000 kcal per person) men att denna energi ej är jämt fördelad.
  På en annan sida läser jag att om man övergår till ekologisk odling kommer skörden att halveras. Därigenom produceras ur ekologisk synvinkel inte tillräckligt med kalorier för att försörja världens befolkning eftersom ökad ekologisk odling dels sänker skördemängden, dels kräver ökad mänsklig arbetskraft vilket ökar kaloribehovet. Således kommer endast 2500 kcal att produceras ekologiskt men människor kommer att behöva minst 4000 kcal per dag. Precis som innan oljesamhället och mänskligheten endast var 1 miljard.

  Fortsätter man med konventionell odling förlängs endast pinan eftersom oljan till sist blir så dyr att endast ekologisk odling kvarstår och då är vi i en situation där mänskligheten ökat ännu mer i antal och därmed bli smällen större. Begären äro oändliga, förståndet inte så mycket.

  Miljöpartister och Moderater tror att Sveriges befolkning kan stiga i oändlighet eftersom BNP stigit med 50 procent sedan 1993. Vilken livräddare simmar ut till en drunknande person för att själv dras med ner? Man slänger ut en livboj, eller omvandlat till nuvarande situation en befolkningsbuffert som kan klara av normala klimatvariationer.
  Om det perfekta klimatet kan bära 15 miljoner och istiden endast kan bära 0 personer, så bör befolkningen på lång sikt vara mindre än 15 miljoner. Sveriges befolkning är redan 15 miljoner. Dels de som bor i landet, dels de som flydde till USA under sista svälten.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Här har ni senast istidens utbredning enligt wikipedia
   https://sv.wikipedia.org/wiki/Istid

   Hur det såg ut på södra halvklotet tvistar di lärde om. Nya Zealand ser ut att skrapsår av is.

   Radera
  2. Jag tror Miljöpartiet och deltagarna på klimatmötet i Paris bör ta sig en funderare på om inte klimatförändringen uppåt inte är att föredra. Annars kan det bli kallt häruppe när nästa förfrysning sätter fart.

   Så hur vill de ha det?

   Frysa ihjäl eller flytta längre ifrån kustområdena? Är människorna fulla av hybris som tror sig styra och ställa med klimatet? Jag vill inte betala mer skatt för att försörja massa mötesflummare med höga löner som inte vet vad de pratar om, utan går i ett hypnosrus värre än mitt eget.

   Radera